Miód Manuka – leczniczy miód z Nowej Zelandii

manuka-miód-PlanetaZdrowieMiód Manuka to wywodzący się z Nowej Zelandii wyjątkowo cenny miód pozyskiwany z krzewu Manuka – rośliny rosnącej głównie w Nowej Zelandii i sporadycznie w południowo-wschodniej Australii.  Wytwarzają go pszczoły, które żywią się nektarem z kwiatów Leptospermum scoparium czyli kwiatów krzewu Manuka.

Rdzenni Maorysi wykorzystywali każdą cześć krzewu Manuka, m.in.: do wyrobu wioseł, dzid, narzędzi do kopania,  zaś z liści, kory i nasion krzewu Manuka przygotowywali dla siebie naturalne lekarstwa, które potem wykorzystywali do leczenia wielu schorzeń.

manuka-kwiat1-PlanetaZdrowieObecnie miód ten znajduje się w czołówce naturalnych produktów mających wysokie walory lecznicze, a to za sprawą swojego unikalnego składu i właściwości. Jest bowiem bogatym źródłem następujących, niezbędnych dla człowieka pierwiastków, witamin i  innych substancji aktywnych:

•    kwasów tłuszczowych,
•    witamin z grupy B,
•    wapnia,
•    miedzi,
•    żelaza,
•    magnezu,
•    manganu,
•    fosforu,
•    potasu.

Oprócz swoich wysokich walorów odżywczych, czterokrotnie przewyższających właściwości innych miodów,  w miodzie Manuka stwierdzono obecność czynników uznawanych za lecznicze. W 1981 r. grupa badaczy z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii odkryła, iż miód Manuka zawiera o wiele więcej enzymów, niż inne miody. Enzymy te wytwarzają m.in. nadtlenek wodoru, który ma działanie antybakteryjne.

miód_manuka_PlanetaZdrowieJak się okazuje powstający w miodzie nadtlenek wodoru jest bardziej skutecznym zabójcą bakterii niż ten pozyskany w inny sposób. Powodem takiego stanu rzeczy może być obecność w miodzie innych substancji, które dodatkowo wzmacniają jego przeciwbakteryjny efekt.  Jednak ponieważ wysoka temperatura oraz światło wpływają na zmniejszenie poziomu nadtlenku wodoru (zmniejsza się aktywność oksydazy glukozy), z tego względu ważne jest zarówno odpowiednie pakowanie, jak również przechowywanie miodu. Jeden z niemieckich naukowców odkrył w 2007 roku składnik antybakteryjny, który działa niezależnie od nadtlenku wodoru. Ten składnik to methylglyoxal, nazywany również MGO. Badania laboratoryjne wykazały, że ilość MGO wpływa na poziom aktywności antybakteryjnej. Należy dodać, że odbywa się to niezależnie od obecności w miodzie tlenku wodoru.

Na bazie tych odkryć opracowano system certyfikacji, który ocenia zawartość methyloglyoxalu w miodzie Manuka. Za pomocą odpowiednich liczb określa się jakość miodu. Wartość MGO oznacza ilość miligramów methylglyoxalu na kilogram miodu. Wartości w granicach MGO 400+ do MGO 550+ określane są jako miód silnie leczniczy. Aktywność antybakteryjna występuje przy minimalnym stężeniu methylglyoxalu, która wynosi 100 miligramów na kilogram, a więc MGO 100+. Miody Manuka są również certyfikowane w inny sposób. Przykładem jest UMF, AAH, Active oraz inne.

Kupując miód Manuka, warto więc kierować się jego aktywnością, na którą składa się zarówno zawartość MGO, jak również sposób, w jaki został wytworzony. Z tego względu miód surowy, o jakości RAW, będzie miał wyższe wartości lecznicze niż pasteryzowany, gdyż stężenie nadtlenku wodoru będzie wówczas wyższe, a także miód taki będzie miodem żywym, tzn. takim, w którym zawarte będą wszystkie wartościowe enzymy, antyoksydanty, witaminy i minerały.  Tym samym będziemy mieć pewność, że aktywność biologiczna takiego miodu będzie wysoka.
miód_manuka2_PlanetaZdrowie

10 leczniczych zastosowań miodu Manuka

1.  Przerost bakterii w jelicie cienkim, refluks i niski poziom kwasu żołądkowego

Ponieważ miód Manuka działa jak naturalny antybiotyk, jest świetnym lekarstwem na wszelkie problemy bakteryjne, a szczególnie związane z układem pokarmowym. Badania wykazały, że jest szczególnie skuteczny w walce z bakterią Clostridium difficult. Może też pomóc zwalczać Helicobacter pylori. Jest także bardzo pomocny w leczeniu refluksu i rozmaitych zaburzeń układu pokarmowego.

2.  Trądzik i egzema

Istnieje wiele doniesień na temat korzystnego działania miodu Manuka w przypadku rozmaitych problemów skórnych, a zwłaszcza trądziku i egzemy. Należy wówczas zastosować go zewnętrznie, nakładając na problematyczne partie skóry, a następnie zmyć łagodnym mydłem z wodą.

3.  Infekcja gronkowcem złocistym (MRSA)

W ostatnich czasach wiele mówi się na temat zakażeń szpitalnych bakterią gronkowca złocistego, która jest oporna na antybiotyki, w tym metycylinę. Jest to bardzo poważny problem ze względu na szybkie namnażanie się tej bakterii, co w konsekwencji wymaga bardzo inwazyjnych zabiegów, takich jak operacje. Ostatnio okazało się, iż miód Manuka wykazuje zdolności hamowania ekspresji genów bakterii opornych na metycylinę. Naukowcy sugerują wręcz, iż jego regularne stosowanie na rany i zranienia może powstrzymać namnażanie się tych bakterii.

4.  Oparzenia, rany i owrzodzenia

Użycie miodu Manuka wspomaga leczenie ran, daje ulgę przy poparzeniach, a także stanach zapalnych. Co więcej, ze względu na fakt, iż posiada on właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne, może zapobiegać stanom zapalnym w przypadku owrzodzeń żylakowych.  Wykazano także, że przyspiesza gojenie się ran.

5. Zapalenia dziąseł i paradontoza

Pojawiły się badania świadczące o tym, że miód Manuka może pomóc wyleczyć zapalenie dziąseł i paradontozę, a także może zwalczać kamień nazębny.

6.  IBS czyli zespól jelita wrażliwego i stany zapalne jelita

Okazuje się, że miód Manuka zmniejsza stany zapalne w jelitach i zapewnia ochronę przeciwko niekorzystnym bakteriom. Zażywanie miodu Manuka przyniosło poprawę u pacjentów chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Badania wykazały, że miód Manuka nie tylko pomógł wyleczyć stan zapalny jelit, lecz także potrafił odwrócić szkody wyrządzone przez wolne rodniki, jak również zapobiegał dalszym uszkodzeniom komórek.

7. Stany zapalne gardła i problemy z odpornością

Miód Manuka pomaga leczyć bakteryjne stany zapalne gardła, jak również stany zapalne wywołane chemioterapią. W takim przypadku czasami od razu po przyjęciu łyżeczki miodu obserwowana jest poprawa. Doskonałym rozwiązaniem jest połączenie miodu Manuka z cynamonem, który także posiada właściwości antybakteryjne. Istnieją także doniesienia, że miód Manuka stymuluje komórki układu odpornościowego.

8. Alergie wziewne

Odnotowano wiele przypadków złagodzenia objawów alergii po zażyciu miodu, więc zaleca się jedzenie miodu Manuka w celu osłabienia symptomów alergii sezonowych, co może pozwolić na zmniejszenie dawki stosowanych leków antyhistaminowych.

9. Dla poprawy wyglądu i witalności

Warto przyjmować codziennie łyżeczkę miodu Manuka, który, ze względu na swoje wysokie wartości odżywcze, pomoże podnieść poziom swojej energii, wzmocnić witalność, a także poprawić wygląd skóry. Można dodać go zarówno do płynu do mycia twarzy, by zwalczać wolne rodniki w komórkach skóry, jak również dodać do szamponu, by wzmocnić blask włosów.

10. Poprawa jakości snu

Miód Manuka może zapewnić zdrowszy sen, dzięki temu, że powoli uwalniany jest glikogen.  Wypity wraz z mlekiem tuż przed snem pomaga organizmowi w uwolnieniu melatoniny, która jest niezbędna dla głębokiego snu.Manuka_Flower_2_PlanetaZdrowie

* Ze względu na to, że niektórzy mogą być uczuleni na produkty pszczele, osoby takie powinny z rozwagą stosować produkty na bazie miodu Manuka i zaprzestać stosowania w przypadku pojawienia się niepożądanych reakcji.

Write a comment