Acerola – wiśnia z Barbados

Malpighia-glabra-acerola_PlanetaZdrowieAcerola, czyli Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), zwana także wiśnią z Barbados to wiecznie zielony krzew lub niewielkie drzewo do 6 metrów wysokości, które rodzi okrągłe, nieco przypominające wiśnie owoce o średnicy 1-3 cm. Pierwotnie pochodzi z Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej, obecnie – ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne – uprawiana jest również w Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych (Floryda i Teksas), Australii i w tropikalnych rejonach Azji i Afryki.

Acerola to rekordzistka jeśli chodzi o zawartość witaminy C.  Zawiera  4500 mg tej witaminy na 100 g owocu, a więc prawie 100 razy więcej niż znajduje się w owocach cytrusowych i ponad 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce. Jeden lub dwa owoce aceroli, zależnie o wielkości i zawartości kwasu askorbinowego, zapewniają rekomendowaną dzienną dawkę witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego mają owoce 15 dniowe, gdy dojrzeją, zawartość witaminy C spada o 40%.

Oprócz tej rekordowej zawartości witaminy C, owoce aceroli zawierają także szereg innych wartościowych składników odżywczych:

  • witamina A (nawet 1000-9500 μg w 100 g),acerola fruit with leaf isolated on white
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • niacyna PP,
  • białko,
  • żelazo (ułatwiające przyswajanie witaminy C),
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • mangan.

 

Jak stosować acerolę?

Owoce aceroli są bardzo delikatne i łatwo się psują – proces fermentacji zaczyna się już po około 3-5 dniach. Dlatego w postaci świeżej mają ograniczone zastosowanie. W krajach, gdzie rośnie acerola, rozwinięto w związku z tym rozmaite sposoby przedłużenia jej trwałości, takie jak: zamrażanie w postaci miąższu czy pulpy oraz przygotowywanie rozmaitych soków, dżemów, konfitur czy galaretek. Komercyjnie najczęściej produkuje się skoncentrowany sok, który nadaje się do mrożenia lub przetwarzania na suchy proszek. Skoncentrowany sok dodaje się do różnych napojów, zwiększając ich wartość odżywczą.

Większość suchego proszku jest wykorzystywana jako źródło naturalnego kwasu askorbinowego w suplementach diety. W przemyśle farmaceutycznym używa się aceroli do wytwarzania preparatów witaminowych (tabletki, proszek) i innych specyfików polecanych w przeziębieniach, infekcjach, chorobach przewlekłych (zwłaszcza reumatyzm) i innych.

Korzyści zdrowotne ze stosowania aceroli

Włączenie do diety tych niepozornych, ale jakże cennych owoców można polecić każdemu, kto dba o właściwy poziom witaminy C w swoim organizmie, a zwłaszcza dorosłym i dzieciom w okresie jesienno-zimowym. Będzie idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto chce szybko podnieść swoją odporność. Witamina C stymuluje bowiem produkcje białych krwinek stanowiących pierwszą linię obrony organizmu.

Warto aby wprowadzenie aceroli do swojej diety rozważyły także osoby z cukrzycą, jako że acerola spowalnia proces uwalniania cukru do krwi, a więc może pomóc wyrównać jego poziom.

Ze względu na wysoki poziom antyoksydantów, w tym karotenoidów i bioflawonoidów, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, ze stosowania aceroli korzyści odniosą osoby które pragną uchronić się przed nowotworami. Korzystny wpływ aceroli jest tutaj szczególnie akcentowany w przypadku osób chorujących na nowotwory płuc, gdyż może ona zmniejszyć rozrost nieprawidłowych komórek w ich strukturze.

Te same antyoksydacyjne właściwości będą atutem jeśli chodzi o spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Karotenoidy  wywierają bowiem pozytywny wpływ na wzrok i skórę, natomiast domeną bioflawonoidów będzie zarówno wspieranie funkcji mentalnych, jak również zapobieganie chorobom degeneracyjnym powiązanym  z wiekiem.

Benefits-Of-Acerola-PlanetaZdrowieZe względu na zawartość potasu, te małe jagody będą także pozytywnie oddziaływały na nasz układ krwionośny, obniżając ryzyko arteriosklerozy oraz ataku serca czy udaru.

Acerola w związku z zawartością błonnika może także wspierać układ trawienny, poprawiając perystaltykę jelit. Jednak u niektórych osób spożywanie aceroli może powodować problemy z żołądkiem, biegunki czy skurcze. Może się to zdarzyć u osób wrażliwych na błonnik, jak również  może być spowodowane wysoką zawartością witaminy C, której przedawkowanie wywołuje ww. objawy. W takiej sytuacji należy zmniejszyć dawkę przyjmowanej aceroli.

Uwaga: Aceroli nie powinny spożywać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ zawarta w owocach witamina C może zwiększać stężenie kwasu moczowego.

Autor: Planeta Zdrowie (MSK)

Źródła:

  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/acerola.html
  • inne źródła internetowe

Write a comment