Spirulina – idealne rozwiązanie dla zachowania optymalnego zdrowia
Jest najbardziej pełnowartościowym i jednym z najczystszych źródeł naturalnych składnikiem leczniczo-żywieniowym jakie możemy znaleźć w przyrodzie.
Skład SPIRULINY to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks.
Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B, sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA – to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze. Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.
Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów.
Spirulina Hawajska wchodzi w skład grupy produktów leczniczo-odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
DZIAŁANIE
Spirulina to bardzo silny antyoksydant
- profilaktyka chorób nowotworowych,
- wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
- wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
- regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12)
- obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
- normalizuje poziom cukru we krwi,
- wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
- wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy
- wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego
- stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
- stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
- zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
- bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
- wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
- opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
- ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
- niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
- pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
- jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów
Warunki produkcj Spiruliny Hawajskiej
- na Hawajach ma najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe do produkcji spiruliny,
- upalne słońce operujące cały rok (im więcej słońca tym większa zawartość karotenoidów w spirulinie ),
- nieskazitelnie czysta woda z gruntowych źródeł deszczowego lasu wypełniająca baseny hodowlane,
- oceaniczna woda pobierana z głębokości sześciuset metrów do odżywiania spiruliny (ponad 90 pierwiastków śladowych, mikro i makro elementów w tym mieszanka wapnia i magnezu),
- baseny hodowlane położone są w bardzo bliskim sąsiedztwie oceanu (patrz strona internetowa),
- bliskość czynnego wulkanu, którego środowisko dostarcza naturalnej sody.
- oczyszczona soda używana jest do alkalizowania wody w basenach hodowlanych,
- dwadzieścia lat produkcji zaowocowało udoskonaleniem zwykłej odmiany spiruliny platensis, czyniąc ją najbogatszą w składniki odżywczo-lecznicze w porównaniu do spiruliny z innych światowych hodowli,
- do hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych – pestycydów, herbicydów,
- opatentowany proces suszenia i tabletkowania bez żadnych strat składników odżywczych (proces odbywa się w niskich temperaturach i braku dostępu tlenu),
- rodzaj opakowania produktu końcowego zabezpiecza spirulinę przed utlenianiem zarówno w trakcie transportu do odbiorców na całym świecie jak i później w sprzedaży detalicznej,
- szczegółowa kontrola jakości na każdym etapie produkcji (ponad 15 testów),
- hawajska spirulina posiada wszystkie możliwe międzynarodowe certyfikaty jakościowe (m.in. ISO9002 i certyfikat koszerności) oraz certyfikaty bezpieczeństwa stosowania jakie są dostępne na świecie,
- produkt końcowy badany jest przez niezależne laboratoria w celu potwierdzenia jakości i bezpieczeństwa spożycia.
HAWAJSKA SPIRULINA NIE MA SOBIE RÓWNYCH NA ŚWIECIE
POSIADA WIĘKSZĄ KONCENTRACJĘ składników leczniczo – odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na świecie.
Spirulina zawiera:
● 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
● 2300% więcej żelaza niż szpinak,
● 375% więcej białka niż tofu,
● 300 %więcej wapnia niż mleko,
3g spiruliny (6 tabletek ) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.
Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę „cyanobacterii”. W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się w strukturach komórkowych tych alg.
Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego, głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć.
Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w organizmie a w szczególności w wątrobie.
Wykrywalność toksyn jest skomplikowana i wymaga szczegółowych badań.
Autor Lorraine Heller, 06 luty 2009
Ta nowa metoda znacznie podnosi poziomy głównych komponentów, takich jak zeaksantyna, karotenoidy, żelazo i witamina B12.
Spirulina, niebiesko-zielona alga, jest źródłem białka, aminokwasów, fitoskładników, żelaza, antyoksydantów i witamin z grupy B. Najlepsza spirulina jest uprawiana na Hawajach, posiada status GRAS uznane za bezpieczne (ang. generalny recognized as safe) co oznacza, że może być stosowana jako dodatek funkcjonalny żywności i napoi.
Wyższy poziom wartości odżywczych
Wyższe poziomy wartości odżywczych wynikające z nowej metody uprawy zostały zweryfikowane przez laboratoria Covance and Brunswick, o następujące wartości:
- Zeaksantyna wyższa o 200 % w porównaniu z poprzednim produktem spiruliny od 3mg do 9mg na dzienną porcję 3g
- Całkowite korotenoidy wyższe o 15 %, z 13mg do 15mg na porcję
- Witamin B-12 wyższa o 65 % z 5.56?g do 9?g na porcję
- Witamina B-1 (ryboflawina) wyższa o 17 %, z 120?g do 140?g
- Żelazo wyższe o 200 %, z 3mg do 9mg
- GLA (kwas gammalinolenowy) wyższy o 14 % z 28mg do 32mg
- Chlorofil wyższy o 25 %, z 24mg do 30mg
- C-fikocyjanina wyższy o 45 % z 165mg do 240mg