ISTNIEJE WIELE METOD OCZYSZCZAJĄCYCH PROWADZĄCYCH DO USUNIĘCIA Z ORGANIZMU SZKODLIWYCH SUBSTANCJI NAGROMADZONYCH W WYNIKU BŁĘDÓW ŻYWIENIOWYCH. POST NA WODZIE JEST NAJBARDZIEJ RYGORYSTYCZNĄ Z NICH. WYMAGA ODPOWIEDNIEJ MOTYWACJI I SILNEJ WOLI, A TAKŻE STWORZENIA SOBIE ODPOWIEDNICH WARUNKÓW (ODPOCZYNEK I CZAS DLA SIEBIE, KONTAKT Z NATURĄ). CZYSTE POWIETRZE I SŁOŃCE PODNOSZĄ ENERGIĘ ORGANIZMU I LEPIEJ WYKORZYSTUJE ON WRODZONY MECHANIZM SAMOUZDRAWIANIA. POST POWINIEN TRWAĆ NIE MNIEJ NIŻ 10 DNI I NIE WIĘCEJ NIŻ 40. POWYŻEJ 10 DNI NAJBEZPIECZNIEJ PROWADZIĆ GO POD KONTROLĄ LEKARSKĄ.
INNE METODY OCZYSZCZANIA, KTÓRE SAMA STOSUJĘ TO MONODIETA ZBOŻOWA (OPARTA NA KASZY JAGLANEJ, PEŁNYM RYŻU LUB ORKISZU). CZAS JEJ TRWANIA WYNOSI OD 9 DO 14 DNI. POLECAM TEŻ POŁĄCZENIE MONODIETY ZBOŻOWEJ Z PICIEM SOKÓW WARZYWNYCH ŚWIEŻO WYCISKANYCH 4 DNI ZBOŻA I 5 DNI SOKI ORAZ DIETĘ ZBOŻOWĄ OPARTĄ O TRZY ZBOŻA NP.KASZA JAGLANA, RYŻ PEŁNY I PĘCZAK JĘCZMIENNY. PIJE SIĘ DO TEGO HERBATKĘ Z ZIELONEJ PIETRUSZKI (PĘCZEK PIETRUSZKI GOTOWAĆ 10 MIN. W ½ L WODY).
POLECAM RÓWNIEŻ DIETĘ OWOCOWO-WARZYWNĄ. CZAS JEJ TRWANIA – OD 3 DO 40 DNI. SZCZEGÓŁOWO OPISAŁAM TĘ METODĘ W „JEDZ I ŻYJ ZGODNIE Z PORAMI ROKU” ROZDZIAŁ „WIOSNA” (WYD. GALAKTYKA).
PO DETOXIE NALEŻY ZASTOSOWAĆ TZW. OKRES REHABILITACJI CZYLI POWRÓT DO ODŻYWIANIA ZEWNĘTRZNEGO (TRWA ON TAK DŁUGO JAK POST). W TYM CZASIE JADAMY WYŁĄCZNIE PRODUKTY ROŚLINNE, W STANIE NATURALNYM, NIEPRZETWORZONYM. SA TO OWOCE I WARZYWA NA SUROWO, ZBOŻA SKIEŁKOWANE NA SUROWO, SOKI OWOCOWE I WARZYWNE ŚWIEŻO WYCISKANE, KASZE GOTOWANE, KRÓTKO GOTOWANE LEKKIE ZUPY, SKIEŁKOWANE LUB GOTOWANE ROŚLINY STRĄCZKOWE. NALEŻY PIĆ UKISZONY METODĄ DOMOWĄ BARSZCZ Z BURAKÓW ORAZ ZAKWAS ŻYTNI (NP.W POSTACI ŻURKU) W CELU ODNOWIENIA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT I WZBOGACENIA O BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO. W TYM OKRESIE NIEDOPUSZCZALNE JEST SPOŻYWANIE JAKIEJKOLWIEK ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO (MLEKO, JAJA, SERY, MIĘSO, RYBY ITP.).
JEŻELI ZDECYDUJEMY SIĘ NA JAKIKOLWIEK Z WYMIENIONYCH SPOSOBÓW OCZYSZCZANIA ORGANIZMU, PODEJMIEMY ŚWIADOMIE TO WYZWANIE I WYTRWAMY, TO ABY NIE ZAPRZEPAŚCIĆ SZYBKO EFEKTÓW NALEŻY POSZERZYĆ SWOJA WIEDZĘ W TEMACIE ŻYWIENIA (KURSY, KSIĄŻKI). NIE MNIEJ WAŻNA JEST OBSERWACJA ORGANIZMU I ODPOWIEDŹ NA PYTANIE: CO SŁUŻY MOJEMU ORGANIZMOWI?, JAKI RODZAJ POŻYWIENIA, CZĘSTOTLIWOŚĆ POSIŁKÓW, SPOSÓB ŁĄCZENIA SĄ DLA MNIE NAJWŁAŚCIWSZE? OCZYSZCZONY ORGANIZM TO POWRÓT DO SWOJEJ INTUICJI, KTÓRA NAS POPROWADZI WE WŁAŚCIWYM KIERUNKU, WSKAZUJĄC TO CO NAJLEPIEJ NAM SŁUŻY.
PO DETOXIE POLECAŁABYM CODZIENNE PICIE WYWARÓW Z WARZYW, KTÓRE MINERALIZUJA I ROZGRZEWAJĄ CZĘSTO WYCHŁODZONY W CZASIE POSTU ORGANIZM. NAMAWIAM TEŻ DO REGULARNEGO, CODZIENNEGO JADANIA KASZY JAGLANEJ Z DUSZONYMI WARZYWAMI LUB DUSZONYMI OWOCAMI.
POTRAWY NA DETOX
GOTOWANIE KASZY JAGLANEJ
ZAGOTUJ W RONDLU 1,5 SZKLANKI WODY, WSYP WCZEŚNIEJ WYPŁUKANĄ KASZĘ JAGLANĄ (1/2 SZKLANKI) I DODAJ PLASTEREK ŚWIEŻEGO KORZENIA IMBIRU. GOTUJ 25 MINUT, AŻ KASZA BĘDZIE MIĘKKA. NIE DODAWAJ SOLI ANI TŁUSZCZU. UWAGA: GDY ODCZUWASZ ZIMNO, PRZED GOTOWANIEM KASZĘ UPRAŻ NA SUCHO.
WARZYWA DUSZONE
DOWOLNE WARZYWA (MARCHEW, PIETRUSZKA, SELER, CEBULA) DROBNO POKRÓJ. MOŻESZ DODAĆ NIECO POSZATKOWANEJ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ. DUŚ POD PRZYKRYCIEM PODLEWAJĄC ODROBINA WODY 15 MINUT.
WYWAR Z WARZYW
DOWOLNE WARZYWA KORZENIOWE (MARCHEW, PIETRUSZKA, SELER) ORAZ CEBULĘ LUB POR W ILOŚCI OK. 1 KG OBIERZ, OCZYŚĆ, OPŁUCZ. POKROJONE NA GRUBSZE KAWAŁKI ZALEK OK 2 L WODY. DODAJ ZIELE ANGIELSKIE I LIŚĆ LAUROWY ORAZ PLASTEREK ŚWIEŻEGO KORZENIA IMBIRU. GOTUJ 50 MIN. DO 1H. MOŻESZ DOPRAWIĆ NIECO SOSEM SOJOWYM SHOYU LUB TAMARI. MOŻESZ TEŻ ZAKWASIĆ WYWAR ŻURKIEM, KWASEM BURACZANYM LUB WODĄ Z OGÓRKÓW KISZONYCH (SOKIEM Z KISZONEJ KAPUSTY).
WARZYWA GOTOWANE NA PARZE
DOWOLNE WARZYWA KORZENIOWE (MARCHEW, PIETRUSZKA, PASTERNAK, BIAŁA RZODKIEW) ORAZ CEBULĘ, SELER, KAPUSTĘ BIAŁĄ LUB CZERWONA POKRÓJ DOWOLNIE I GOTUJ NA PARZE W SPECJALNYM GARNKU AŻ BĘDĄ MIĘKKIE ALE NIE PRZEGOTOWANE. PRZED KOŃCEM GOTOWANIA DODAJ TEŻ NIECO JARMUŻU, KTÓRY WYMAGA KRÓTSZEGO CZASU GOTOWANIA.
KRÓTKIE KISZONKI
ZNAJDZIESZ WE WSZYSTKICH NAPISANYCH PRZEZE MNIE KSIĄŻKACH WYDANYCH PRZEZ WYDAWNICTWO GALAKTYKA.
Bożena Żak-Cyran
Dietoterapeutka
Autorka książek m.in. „Odnowa na talerzu”, „Alchemia pożywienia” itp.