Pestki moreli – bogate źródło amigdaliny

apricot_kernels_pestki_moreli_PlanetaZdrowiePestki moreli są jednym z najbogatszych źródeł amigdaliny, zwanej inaczej witaminą B17 lub letrilem. Stanowią one stały składnik diety niektórych społeczności pierwotnych, jak np. Hunzowie w Pakistanie, którzy są znani z długowieczności i dobrego zdrowia.  W ich diecie oprócz moreli, znajdują się właśnie ich pestki, które są następnie mielone i prażone.  Hunzowie zjadają od około 50 do 75 miligramów witaminy B17 dziennie, czyli więcej niż większość przedstawicieli zachodniego świata zjada w ciągu roku.

Pestki moreli, mimo że podobnie jak np. migdały, truskawki, nasiona jabłek, czarne jagody i eukaliptus, zawierają cyjanek, nie jest on w tej postaci szkodliwy dla zdrowia i w żaden sposób nie zagraża zdrowym komórkom organizmu.
Apricot-Kernels_pestki_moreli_PlanetaZdrowie
Gorzkie pestki moreli stosowane były jako lek na raka już od 1845 roku. Niektóre badania wykazują, że spożywanie dużej liczby gorzkich migdałów każdego dnia może zapobiec rakowi, a także zabić istniejące komórki. Witamina B17 jest unikalnym związkiem, który uważa się za stymulator układu odpornościowego do zwalczania nowotworów złośliwych. Według doniesień ciągle jeszcze dość kontrowersyjne leczenie raka za pomocą amigdaliny, w formie nietoksycznej zwanej letrilem stosuje się w niektórych klinikach na całym świecie. Z wstępnych badań przeprowadzonych przez koreański Kyung Hee University w Seulu w 2002 r. wynika, że amigdalina może inicjować zaprogramowaną śmierć komórki w ludzkich komórkach raka prostaty.

Nie tylko na nowotwory

Nie każdy wie, że gorzkie pestki moreli oprócz swojego działania przeciwnowotworowego, mają jeszcze inne, korzystne dla zdrowia właściwości.  Wśród nich najważniejsze, to:
•    wspierają system odpornościowy
•    łagodzą bóle artretyczne
•    pomagają walczyć z infekcjami
•    mogą obniżać ciśnienie krwi
•    łagodzą schorzenia układu oddechowego, takie jak: astma, bronchit, kaszel

Apricot-Kernels3_pestki_moreli_PlanetaZdrowieJak stosować pestki moreli?

Mimo że przypadki zatrucia cyjankiem znajdującym się w pestkach odnotowuje się niezwykle rzadko, warto zachować ostrożność w ich stosowaniu. Istnieją kontrowersje odnośnie zalecanych profilaktycznych ilości dziennego spożycia. Niektórzy dietetycy zalecają nie więcej niż 4-5 pestek moreli dziennie, podczas gdy inni mówią o znacznie większych ilościach. W  celu uzyskania szczegółowych informacji na ten temat, najlepiej skonsultować się z dobrym dietetykiem lub naturoterapeutą.  Podobnie, jeśli chodzi o leczenie nowotworów, najlepiej skorzystać z porady wykwalifikowanej kliniki zajmującej się leczeniem przy pomocy letrilu.

Autor: Planeta Zdrowie (MSK)
Źródła:
•    http://www.pepsieliot.com/czy-pestki-z-moreli-to-utajnione-przez-lobby-farmaceutyczne-skuteczne-lekarstwo-na-raka/
•    inne źródła internetowe

Write a comment