Nasiona konopi to jedne z najbardziej odżywczych nasion na planecie. Bogate w białko, zdrowe tłuszcze i minerały, są świetnym dopełnieniem diet wegańskich, a do tego wspaniale smakują. Ich orzechowy smak można wykorzystać nie tylko w przepisach na słodko, ale i na słono. Są częstym składnikiem odżywczych batonów czy innych deserów Raw, można je dodawać do sałatek jako dressing, robić z nich smoothie, a także wykorzystać do przyrządzenia przepysznych musli czy granoli. Część przepisów z wykorzystaniem nasion konopi idealnych w porze letniej zamieściliśmy poniżej.
Smacznego!
Smoothie z truskawkami i nasionami konopi
Składniki (na 2 porcje):
1 filiżanka mleka kokosowego
½ filiżanki nerkowców, namoczonych przez 2-4 godziny
1 filiżanka pokrojonych truskawek
1 mrożony banan, pokrojony na małe plasterki
4 daktyle bez pestek, pokrojone
1 i ½ filiżanki kostek lodu
½ łyżeczki skórki z limonki
Do dekoracji:
1 łyżeczka nasion konopi
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki połączyć w blenderze w podanej kolejności.
2. Zmiksować na jednolita masę
3. Przelać do dwóch szklanek i na wierzchu posypać nasionami konopi
Źródło: http://ohmyveggies.com/strawberry-coconut-lime-smoothie/
Odżywcze kuleczki z nasionami konopi i owocami
Składniki:
1 filiżanka płatków owsianych
1 i ½ filiżanki daktyli
1 łyżka surowego kakao
2 łyżeczki proszku z Guarany
½ filiżanki płatków kokosowych
1 łyżeczka nasion konopi
1 filiżanka następującej mieszanki: morwy, czipsów bananowych, malin, nasion Chia, itp.
Przygotowanie:
1. Zmielić płatki owsiane, kokosowe i Kakao w malakserze na proszek
2. Dodać resztę składników i dalej mielić, aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Formować kulki i otaczać w pokrojonych chipsach bananowych, nasionach konopi, owocach, itp.
4. Włożyć do zamrażarki na 30 minut i gotowe!
Źródło: http://www.creativenaturesuperfoods.co.uk/recipes/raw-hemp-and-raspberry-balls/
Trufle z konopiami i Macą
Składniki:
150 g suszonych moreli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki nasion konopi
2 łyżki proszku Maca
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka syropu z Agawy
25 g zmielonych migdałów
Przygotowanie:
1. Umieść morele i cynamon w małym garnku z odrobina wody i duś na małym ogniu przez około 10 minut dopóki nie zmiękną, a następnie odstaw do schłodzenia.
2. Zmiel morele w malakserze lub blenderze, a następnie przełóż do miski i połącz z pozostałymi składnikami.
3. Formuj małe kuleczki i wykładaj je na tacę
4. Włóż do zamrażarki na 1-2 godziny.
5. Wyjmij z lodówki i delektuj się tą pyszną i odżywczą przekąską!
6. Przechowuj w lodówce.
Źródło: http://www.creativenaturesuperfoods.co.uk/recipes/shelled-hemp-and-maca-energy-balls/
Nutella na bazie nasion konopi
Składniki:
2 filiżanki nasion konopi
odrobina proszku waniliowego
3 łyżki kakao w proszku
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka migdałowego lub konopnego
Przygotowanie:
1. Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
2. Przełóż masę do słoja.
3. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Źródło: http://www.creativenaturesuperfoods.co.uk/recipes/cacao-protein-hemp-seed-nutella/
Mleko konopne
Składniki (na 3 filiżanki):
1/2 filiżanki surowych nasion konopi
3 filiżanki przefiltrowanej wody
odrobina soli himalajskiej
5-15 kropli stewii w płynie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj aż do uzyskania białej, jednolitej konsystencji płynu
2. Przecedź płyn przez sitko. Mleko jest gotowe!
3. Można przechowywać w lodówce do 4 dni.
Źródło: http://www.rickiheller.com/2012/08/flash-in-the-pan-hippie-dippy-hemp-milk/
Czekoladowy napój konopny
Składniki:
2 filiżanki mleka konopnego (najlepiej własnej produkcji)
1 łyżka surowego kakao w proszku
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru kokosowego
10-20 kropli stewii
kostka lodu
Przygotowanie:
1. Zmiksuj/wymieszaj wszystkie składniki.
2. Dodaj kostkę lodu, przelej do szklanki i oprósz na wierzchu cynamonem.
Źródło: http://www.rickiheller.com/2012/08/flash-in-the-pan-hippie-dippy-hemp-milk/
Batoniki bezglutenowe marchewkowo-konopne
Składniki :
½ filiżanki migdałów
¼ filiżanki orzechów włoskich
¼ filiżanki nasion konopi
1 filiżanka daktyli bez pestek, pokrojonych
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka cynamonu
¼ filiżanki wiórków kokosowych
½ filiżanki rozdrobnionej marchewki
Przygotowanie:
1. W misce zmiksuj razem orzechy, nasiona konopi i daktyle aż do połączenia składników i utworzenia lepkiego ciasta.
2. Dodaj olej kokosowy i cynamon, a następnie zmiksuj wszystko razem.
3. Dodaj wiórki kokosowe, marchewkę i wymieszaj łyżką do połączenia składników.
4. Foremkę wyłożyć pergaminem i wylać na nią masę.
5. Wstawić do lodówki na około 5- 10 minut lub dłużej, dopóki nie stwardnieje.
6. Pokroić według uznania
7. Mogą być przechowane w lodówce w szczelnym pojemniku przez co najmniej tydzień lub w zamrażarce przez miesiąc.
Źródła: http://beardandbonnet.com/carrot-cake-raw-bars-gluten-free-and-vegan/
Dressing sałatkowy z nasionami konopi
Składniki:
½ filiżanki nasion konopi
1/3 -1/2 filiżanki soku z cytryny
1/3 filiżanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i ½ posiekanego ząbka czosnku
2 łyżki syropu klonowego
½ – 1 łyżeczka skórki cytrynowej
¼- ½ łyżeczki soli himalajskiej i pieprzu
garść świeżej bazylii lub pietruszki
Przygotowanie:
1. Umieścić wszystkie składniki oprócz bazylii w blenderze.
2. Zmiksować.
3. Dodać bazylię i miksować jeszcze przez 5 sekund dopóki nie będzie dobrze wymieszane.
4. Umieścić w lodówce, żeby sos się schłodził.
5. Można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.
6. Gdy za bardzo zgęstnieje, dodać odrobinę wody lub soku z cytryny.
Źródło: http://www.edibleperspective.com/home/2014/3/31/hemp-seed-dressing-with-a-spring-salad.html
Autor: Planeta Zdrowie (MSK)