Czekoladowo-kokosowa pianka z Chia
¼ filiżanki nasion chia
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki masła kokosowego
4-5 łyżeczek syropu klonowego
½ laski wanilii
1/3 filiżanki kakao
odrobina soli himalajskiej
dekoracja: płatki migdałowe, chipsy/płatki kokosowe
Przygotowanie:
1. Zmielić nasiona chia w młynku do kawy aż do uzyskania jednolitego proszku ( ok. 20 sekund).
2. Zmiksować masło kokosowe z mlekiem kokosowym, syropem klonowym, laską wanilii i odrobiną soli. Dodać kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
3. Odmierzyć 1/4 filiżanki proszku z nasion chia i dodać do masy.
4. Kontynuować miksowanie dopóty masa nie będzie jednolita i bez grudek.
5. Przelać do małych miseczek. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
6. Serwować udekorowane płatkami kokosowymi lub migdałowymi, najlepiej lekko uprażonymi.
Źródło: http://veggiesandgin.com/home/2014/3/1/chocolate-chia-mousse
Pudding śniadaniowy waniliowo-owocowy z chia
Składniki (na 2 porcje):
2 filiżanki niesłodzonego mleka migdałowego
½ filiżanki nasion chia
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Do dekoracji:
owoce sezonowe (np. truskawki, jagody, czereśnie)
migdały lub orzechy
Przygotowanie:
1. Połączyć mleko migdałowe z nasionami chia, wanilią i syropem lub miodem.
2. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na noc lub na co najmniej 4 godziny.
3. Masa powinna być gęsta, gdyby jednak była zbyt gęsta, to można dodać do niej odrobinę wody.
4. Udekorować świeżymi owocami lub orzechami.
Pudding można trzymać w lodowce i przechowywać do 5 dni.
Źródło: http://dailyburn.com/life/recipes/chia-breakfast-pudding/
Pudding Chia z tahini
Składniki:
3 łyżeczki nasion chia
2/3 filiżanki mleka migdałowego
1 łyżeczka tahini lub masła orzechowego
2 łyżeczki zdrowego środka słodzącego, np. syropu ryżowego lub klonowego
Do dekoracji:
świeże owoce, orzechy
garść malin
Przygotowanie:
1. Nasiona chia wymieszać z mlekiem, tahiną i syropem. Jeśli wolisz zmiksowane ziarenka, użyj blendera.
2. Przełożyć do miseczki lub szklanego słoika
2. Wstawić na noc do lodówki
3. Rano wyjąć i udekorować owocami i orzechami
Źródło: http://www.breakfastcriminals.com/vegan-berry-chia-tahini-pudding-recipe-on-lululemon-blog/
Owsianka z Chia
Składniki (na 4 porcje):
¼ filiżanki nasion Chia
4 filiżanki mleka migdałowego
2 łyżeczki cynamonu
½ filiżanki płatków owsianych
3 jabłka pokrojone w kostkę
syrop klonowy, z agawy lub miód
Przygotowanie:
1. W niedużym garnku zagotuj mleko migdałowe, płatki owsiane, nasiona chia i cynamon
2. Gotuj przez około 2-3 minuty, wyłóż do miseczek
3. Dodaj jabłka
4. Dodaj środek słodzący
Źródło: http://www.girlmakesfood.com/apple-superfood-oatmeal/
Truskawkowe smoothie z Chia
Składniki:
1 filiżanka zmiksowanych truskawek
½ filiżanki niesłodzonego soku z granatów
½ filiżanki wody
½ łyżki nasion Chia
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zblendować w blenderze
2. Odstawić na 15 minut
Źródło: http://dailyburn.com/life/recipes/chia-drink-recipe/
Jagodowe smoothie z Chia
Składniki (na 2 porcje):
2 łyżki nasion Chia
1 ½ filiżanki mleka migdałowego
1 filiżanka jagód
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka masła kokosowego
szczypta cynamonu
surowy miód
Przygotowanie:
1. Umieść nasiona chia w naczyniu, dodaj pól filiżanki mleka migdałowego i wymieszaj.
2. Odstaw na bok na 10 minut lub wstaw na noc do lodówki.
3. Przelej masę do blendera. Dodaj : jagody, wanilię, masło kokosowe, cynamon i zblenduj na gładka masę
4. Dodaj miód do smaku.
Źródło: http://www.foodnetwork.com/recipes/blueberry-and-chia-seed-smoothie.html
Smoothie wieloowocowe z Chia „Letni detoks”
Składniki (na 6 porcji):
¼ filiżanki nasion Chia
2 filiżanki wody
2 filiżanki truskawek
2 filiżanki borówek amerykańskich lub jagód
1 ½ filiżanki malin
2 duże banany, obrane i pokrojone
4 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wlać wodę i nasiona Chia , wymieszać aż nasiona nasiąkną wodą. Wstawić do lodówki.
2. W międzyczasie truskawki, jagody, maliny, banany i syrop z agawy zmiksować w blenderze na puree.
3. Wyjąć z lodówki miskę z nasionami Chia, które powinny były wchłonąć większość wody i uzyskać żelową konsystencję.
4. Dodać masę do owocowego puree i następnie zmiksować.
5. Od razu podawać.
Uwaga: Smoothie można przechowywać w lodowce przez 3-4 dni w przykrytym pojemniku.
Źródło: http://thescrumptiouspumpkin.com/2015/01/29/detox-smoothie/
Lemoniada cytrynowo-malinowa z Chia
Składniki:
2 filiżanki wody kokosowej
½ filiżanki świeżego soku z cytryny
¾ filiżanki soku z malin (lub 1 filiżanka zblendowanych malin)
2-3 łyżki miodu
4 łyżki nasion Chia
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wymieszać w dzbanku
2. Pozostawić na 30 minut aż napój będzie miał żelową konsystencję
3. Wymieszać przed podaniem
Źródło: http://busy-mommy.com/2013/03/raspberry-lemonade-chia-drink.html
Napój z ananasem i Chia
Składniki (na 1 porcję):
1 filiżanka wody kokosowej
2 łyżki soku ananasowego
1 łyżka nasion Chia
Przygotowanie:
1. Zblenduj wszystkie składniki razem i pozostaw na 15 minut.
Źródło: http://dailyburn.com/life/recipes/chia-drink-recipe/
Czekoladowo-pistacjowy szejk z Chia
Składniki:
½ filiżanki niesłodzonego mleka migdałowego
2 łyżki czarnych nasionek Chia
3 całe suszone daktyle, bez pestek (ale nie nazbyt wysuszone)
1/3 filiżanki prażonych pistacji bez łupinek
3 bardzo dojrzałe banany, obrane i pokrojone
2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
¼ filiżanki jogurtu greckiego lub jogurtu z mleka kokosowego (dla wegan)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. W małej misce wymieszaj mleko i nasiona Chia. Pozostaw na 1-15 minut.
2. W międzyczasie umieść pistacje i daktyle w osobnym naczyniu i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
3. Dodaj miksturę z mleka i nasion Chia, kawałki banana, kakao, jogurt grecki i ekstrakt waniliowy.
4. Miksuj około 3-4 minuty aż do uzyskania kremowej, jednolitej masy.
5. Jeśli szejk jest zbyt gęsty, dodaj trochę mleka migdałowego.
Źródło: http://www.halfbakedharvest.com/thick-creamy-chocolate-pistachio-chia-shake/
Malinowo-kokosowe lody z Chia
Składniki (na 4 porcje):
½ filiżanki mleka kokosowego
½ filiżanki niesłodzonego mleka migdałowego
¾ filiżanki malin
2 łyżki nasion Chia
1 łyżka wiórków kokosowych
8 kropli stewii w płynie (lub miód do smaku)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce/garnku.
2. Dobrze zmiksować i zakryć pojemnik.
3. Wstawić do lodówki na 4 godziny, tak aby nasiona Chia powiększyły swoją objętość.
4. Wylać do 4 foremek do lodów lub do małych miseczek i zamrozić na noc.
5. Rano będą gotowe do spożycia.
Źródło: http://www.skinnytaste.com/raspberry-coconut-chia-pudding-pops/
Autor: Planeta Zdrowie (MSK)