11 Naturalnych strategii w leczeniu nowotworów

Wiele zakłóceń w funkcjonowaniu ciała może doprowadzić do rozpoczęcia procesów nowotworowych. Wśród nich wyróżniamy m.in.: osłabiony system odpornościowy, zaburzone PH, słabe dotlenienie komórek oraz nadmierną ilość toksyn. Dzięki zaradzeniu tym stanom można wspomóc leczenie raka. Jednakże naturalne leczenie nowotworów z wykorzystaniem nieobciążających terapii wymaga wiele wysiłku i jest procesem długotrwałym.

Każdy z nas posiada zdolności do samouzdrowienia. Wykorzystajmy zatem te – przedstawione poniżej – jedenaście naturalnych metod leczenia nowotworów i zapobiegania dalszemu rozprzestrzenianiu się guzów. Jeśli szczęśliwie nie chorujesz na nowotwór, te naturalne metody mogą pomóc Ci zapobiec tej groźnej chorobie. W przeciwieństwie do obciążających terapii, takich jak chemio czy radioterapia, prezentowane poniżej sposoby wspomagają organizm i pomagają wzmocnić system immunologiczny.

Dieta Ketogeniczna

Dieta ketogeniczna pomaga organizmowi przekształcić tłuszcz w paliwo podczas procesu fizjologicznego, który nie uszkadza mitochondriów. Zwykle mitochondria czerpią energię z glukozy, której nasza bogato-węglowodanowa dieta zapewnia nam pod dostatkiem. Dla odmiany, dieta ketogeniczna jest uboga w węglowodany i bogata w dobre tłuszcze. Dieta ketogeniczna obniża ryzyko mutacji w komórkach, jak również tworzenia się wolnych rodników – dwóch głównych przyczyn powstawania raka jelit, płuc i piersi.

Dieta ketogeniczna redukuje objawy chorób metabolicznych, ponieważ obniża poziom energii pozyskiwanej z trawienia glukozy zawartej w prostych i złożonych węglowodanach. Komórki rakowe wręcz żywią się energią pochodzącą z fermentacji glukozy, który to proces jest zwany metabolizmem beztlenowym, jako że odbywa się bez udziału tlenu.

Przykłady żywności stosowanej w diecie ketogenicznej, to: wołowina i nabiał z wolnego wybiegu, organiczny drób, ryby z dzikich połowów i owoce morza, jak również warzywa i owoce o niskiej zawartości węglowodanów ( np. kapusta, szparagi, cytryna, limonka), zdrowe tłuszcze jak awokado czy olej kokosowy, jak również orzechy i nasiona.

Zastosowanie diety ketogenicznej może zahamować rozwój guzów nowotworowych i zwiększyć stopień przeżywalności pacjentów aż o około 50 procent!

Sposobem wejścia w stan ketozy może także być spożywanie posiłków nie częściej niż co 4-8 godzin w ciągu dnia, co jest rodzajem postu. Poszczenie wywiera wpływ przeciwzapalny na organizm, gdyż redukuje poziom cukru i wspiera tworzenie się ketonów.

Tlenoterapia hiperbaryczna

Wzmocnij swoją strategie antynowotworową i oprócz diety ketogenicznej spróbuj zabiegów w komorze hiperbarycznej. Połączenie diety ketogenicznej i tlenoterapii wykazało dużą skuteczność w leczeniu różnych rodzajów nowotworów. Wielu naturoterapeutów łączy te dwie strategie, aby podnieść odporność i pomóc ludziom z chronicznymi problemami zdrowotnymi. Badania wykazały, że ta kombinacja metod leczniczych hamuje wzrost komórek nowotworowych, zwiększa ketozę,a także obniża poziom glukozy.
Hiperbaryczna terapia tlenowa pomaga dostarczyć tlen do komórek i równoważy PH poprzez obniżenie zakwaszenia, czyli walczy z dwiema głównymi przyczynami raka. Komórki naszego organizmu pozostają zdrowe, dopóty otrzymują odpowiednią podaż tlenu, w odróżnieniu do komórek nowotworowych. Większość terapeutów zaleca 50-cio minutowe sesje w komorze hiperbarycznej trzy razy w tygodniu, ale można także zakupić lub wypożyczyć taka komorę i korzystać z niej po kilka godzin pod rząd lub nawet w niej spać.

Terapia sokami

Picie soków to doskonała metoda dostępna dla każdego, kto chce zminimalizować ryzyko zachorowania na raka. Wyciskanie soków z pokarmów o wysokiej gęstości odżywczej dostarcza organizmowi dużej dawki antyoksydantów i innych składników odpowiedzialnych za walkę z nowotworami i wsparcie systemu odpornościowego. Soki z warzyw i owoców zawierają więcej składników odżywczych niż te same warzywa czy owoce jedzone na surowe lub gotowane. Jeśli chodzi o soki, to najwięcej korzyści minimalnym nakładem pracy uzyskamy wyciskając kiełki warzyw krzyżowych. Warzywa krzyżowe, a zwłaszcza ich kiełki, zawierają fitoskładniki, które mają potężne działanie przeciwnowotworowe, a także antyoksydacyjne i przeciw starzeniowe.

Kiełki jarmużu, brokuła czy kalafiora są zwykle potrzebne w niewielkich ilościach, by zapewnić korzyści zdrowotne. Takie kiełki zawierają naturalne enzymy, które walczą z nowotworami poprzez zwalczanie wolnych rodników i stanów zapalnych.

Aby nazwać tylko niektóre z nich, kiełki zawierają takie składniki odżywcze, jak:
witaminy K i C
chlorofil
glutation
kwasy tłuszczowe
sulforafan
beta karoten
kwercetynę

Sulforafan zasługuje na szczególną uwagę, gdyż pomaga usunąć toksyny z organizmu i zmniejsza wpływ czynników kancerogennych na komórki i tkanki. Kwercetyna pozyskiwana w procesie wyciskania soku z wysokiej jakości produktów, jak np. czerwona cebula, truskawki czy szpinak, nasila apoptozę i zapobiega przerzutom.

Zawsze pamiętaj, aby wypić sok bezpośrednio po przyrządzeniu go, czyli wtedy, gdy zawiera maksimum swoich składników odżywczych. Jeśli nie możesz wypić go od razu, przechowuj go krótko w lodówce w szklanym pojemniku.

Żywność sfermentowana

Sfermentowane pokarmy i napoje to doskonale źródło pożytecznych bakterii, a jak wiadomo zdrowa flora jelitowa wpływa na stan całego organizmu. Osoby ze schorzeniami metabolicznymi i zagrożone nowotworami zwykle mają zwiększona ilość szkodliwych bakterii jelitowych. Niektóre nowotwory, które wiążą się z zaburzoną flora jelitową, to rak trzustki, pęcherzyka żółciowego i odbytu. Grupa bakterii zwana Bacteroides znajdująca się m.in. w sfermentowanym pokarmach produkuje substancje zwaną maślanem, która posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Postaraj się spożywać takie produkty, jak jogurt, kefir od krów z wolnego wybiegu a także sfermentowane warzywa, takie jak kimchi, kapusta kwaszona oraz napoje poddane fermentacji, jak np. Kombucha. Wielu terapeutów zaleca spożywanie od 2- 4 porcji sfermentowanych produktów dziennie, by wspomóc zdrowie i zapobiec nowotworom. Jeśli stosujesz dietę ketogeniczną szukaj produktów, które zawierają niewiele cukru i węglowodanów, jak na przykład: kapusta kiszona, kimchi, kefir z wody kokosowej lub mleka kokosowego, ocet jabłkowy czy jogurt kokosowy.

Witamina D

Witamina D to istotny element w zachowaniu zdrowia nie tylko systemu nerwowego, jak również całego organizmu. Ten składnik odżywczy ma działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Jedną z kluczowych funkcji witaminy D jest jej zdolność do równoważenia dróg zapalnych w organizmie i wspieranie produkcji białek GcMAF, które regulują komórki nowotworowe. Aby powstały białka GcMAF i aby spełniały swoje zadania ochrony komórek i tkanek, niezbędna jest obecność witaminy D. Badania wykazały, że białka te mają zdolność powstrzymania raka piersi poprzez zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych. Terapia witaminą D wspiera funkcje białek GcMAF, a tym samym leczeni takich rodzajów raka, jak rak pęcherza, jajnika, głowy i szyi cz y też chłoniaka.

Aby oznaczyć poziom witaminy D w organizmie, konieczne jest wykonanie badania krwi zwanego 25- OH. Optymalny poziom to wynik pomiędzy 60 a 100 nanogramów na mililitr. Generalnie powinno się przyjmować 1000 jednostek (iu) witaminy D na każde 11 kilogramów masy ciała, co pozwoli powoli podnieść poziom tej witaminy w organizmie lub też 2000 jednostek (iu) na 11 kilogramów masy ciała, gdy zależy nam na szybkim zwiększeniu poziomu tej ważnej witaminy.

Ważne! Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego należy przyjmować ją w połączeniu z posiłkiem bogatym w tłuszcze.

Enzymy

Nasze ciało zawiera szereg enzymów niezbędnych dla prawidłowych procesów fizjologicznych. Enzymy mają działanie przeciwzapalne, stymulują substancje przeciw nowotworowe, jak również wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Jednak enzymy, aby mogły spełniać swoje funkcje, potrzebują pewnych warunków. Na przykład takich, jak zrównoważone PH organizmu, co niestety nie zawsze ma miejsce w przypadku stosowania niezdrowej i powodującej zakwaszenie diety, która zmniejsza zdolność enzymów do wykonywania swojej pracy. Ich działanie może zostać osłabione także, gdy w naszym otoczeniu występują m.in.: toksyny w powietrzu i w wodzie, jak również gdy stosujemy kosmetyki przeładowane chemią – to wszystko sprawia, że nasz organizm musi ciężko pracować, by zapobiec powstawaniu raka. Dlatego powinniśmy z rozmysłem podejść do zadania, jakim jest uzupełnienie enzymów w naszym organizmie i zapewnienie im warunków do stabilnej pracy.

Enzymy są zawarte w takich pokarmach, jak: surowe warzywa i owoce, sfermentowane warzywa oraz nasiona strączkowe. Niektóre enzymy są niezwykle istotne dla zachowania ochrony antyoksydacyjnej organizmu. Gdy spożywamy pokarmy bogate w enzymy, tym samy wspieramy naturalne ścieżki detoksykacyjne dla wątroby, jelit, płuc i żołądka. Owoce cytrusowe, takie jak cytryny i limonki są bogate w kwasy organiczne, które pomagają obniżyć poziom zakwaszenia naszego organizmu i poprawić jego funkcje.

Terapia enzymami okazała się skuteczna w leczeniu pacjentów w trakcie chemioterapii, także w redukcji skutków ubocznych takich, jak : nudności, zmęczenie, wymioty i ból. Enzymy układowe to specjalny rodzaj enzymów, które poprawiają pracę tych elementów układu immunologicznego, które zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych i ich dalszemu podziałowi.

Kurkuma

Badania wykazały, że kurkumina zawarta w korzeniu kurkumy ma wyjątkowo silne właściwości lecznicze w przypadku chorób nowotworowych, włącznie z leczeniem stanów zapalnych. Kurkuma wykazuje takie same możliwości przeciwzapalne, co leki farmaceutyczne o tym profilu, takie jak Tylenol, co zostało poparte około 570 badaniami.

Kurkuma to przyprawa, która można dodawać do potraw typu curry, potraw kuchni hinduskiej, jak również zup i mięsa. Jest także doskonałym dodatkiem do zdrowych tłuszczy, jak np. ekologicznego mleka.

Kurkuma wspiera produkcję ważnego antyoksydantu – glutationu, jak również zapobiega stresowi oksydacyjnemu i jego negatywnemu wpływowi na organy.

Wielu terapeutów zaleca dawki od 500 do 1000 mg kurkuminy 3-4 razy dziennie z jedzeniem. Kurkuma powinna być łączona z piperyną zawartą w czarnym pieprzu i, dla lepszej absorpcji , przyjmowana podczas posiłku bogatego w tłuszcze.

Dieta Budwigowa

Dieta Budwigowa została stworzona przez Dr Johannę Budwig- światowa ekspertkę swoich czasów od badan nad tłuszczami i ich wpływem na ludzką mikrobiologię. Od czasu rozpoczęcia przez nią badań w 1952 roku, dieta Budwigowa była stosowana w leczeniu raka płuc, prostaty, jajników, piersi, trzustki, a nawet mózgu.

Dieta ta wymaga kombinacji chudego białego sera i oleju lnianego. Powstała w ten sposób mikstura przygotowana z tych dwóch składników ogranicza odkładanie się toksyn w ciele poprzez poprawę dotlenienia i wsparcie detoksykacji.

Zdrowotne korzyści z powyższej mikstury można porównać do sytuacji, gdy zgaśnie nam silnik w samochodzie. Olej lniany wymieszany z biały serem ma wysoką zawartość elektronów i tłuszczy nasyconych, które mogą wziąć udział w reakcji chemicznej i ochronić elektrony w oleju lnianym, tak aby mogły wniknąć do martwych komórek. Ten proces doładowuje komórki i jakby pozwala je „zrestartowac”, aby znowu były zdrowe. Przyciągniecie tlenu do komórek jest niezbędne, aby zabić komórki rakowe i uzdrowić ciało.

Dr Budwig wykazała, że ten sposób leczenia jest wysoce efektywny, gdy pacjenci spożywają tę miksturę nawet 8 razy dziennie przez okres do sześciu miesięcy.

Poniżej przepis na miksturę Dr Budwig:

2 łyżeczki serka wiejskiego, najlepiej ekologicznego wymieszać z 1 łyżeczką oleju lnianego lub świeżo zmielonego siemienia lnianego. Najlepiej zmielić masę blenderem na gładką masę, w której nie będzie widoczny olej. Zjeść natychmiast po przygotowaniu.

Detoksykacja

Różne drogi, którymi usuwane są toksyny z organizmu mogą zostać zablokowane, co może prowadzić do nagromadzenia kancerogenów i tworzenia się komórek nowotworowych. Pora wspomóc procesy samo uzdrowienia poprzez usunięcie toksyn z organizmu korzystając z którejś z poniższych metod:

Ćwiczenia : zwiększony dopływ tlenu otwiera pory skóry i ułatwia detoksykacja
Sauna na podczerwień : stymuluje tkanki głębokie, co pozwala na usunięcie kancerogenów
Lewatywy z kawy: Usuwa toksyny z przewodu pokarmowego i poprawia nastrój
Zestawy do terapii olejem rycynowym : wspiera usuwanie toksyn z organów wewnętrznych i z jelita
Suche szczotkowanie ciała : stymuluje przepływ limfy i funkcje gruczołów
Stosowanie diety antynowotworowej: zmniejsza ilość toksyn i łagodzi stany zapalne
Picie wody mineralnej lub wody z cytryną: równoważy PH ciała

Detoksykacja to niezbędny warunek uzdrowienia ciała i leczenia objawów raka. Poddawanie się masażom z dodatkiem olejków aromaterapeutycznych to kolejny doskonały sposób na poprawę funkcji limfatycznych i wsparcie detoksykacji. Olejki eteryczne mogą także redukować stres i niepokój u pacjentów z chorobami nowotworowymi.

Kąpiele słoneczne

Usunięcie toksyn z ciała jest uzależnione od poprawnej funkcji gruczołów. Częścią protokołu dr Budwig jest pozyskanie fotonów słonecznych z naturalnego źródła. To z kolei ma wywołać pole magnetyczne, które przyciągnie elektrony do komórek ciała. Dr Budwig wierzyła, że promienie słoneczne stymulują funkcje ważnych organów, takich jak: trzustka, pęcherz, wątroba i pęcherzyk żółciowy.

Promienie słoneczne są w stanie poprawić nastrój, dodać optymizmu i lepiej wspierać system immunologiczny w zwalczaniu patogenów oraz komórek nowotworowych.

Kąpiele słoneczne trwające od 20-30 minut ( dla osób o jasnej skórze) lub od 1-2 godzin 9 w przypadku osób o ciemnej skórze) to doskonały sposób ochrony przed rakiem. Podczas takich kąpieli nie używaj kremów z filtrem przeciwsłonecznym, abyś była w stanie zaabsorbować niezbędna dawkę promieni słonecznych. Możesz natomiast zastosować na skórę przed i po opalaniu organiczny olej kokosowy, który zapobiegnie poparzeniom słonecznym i nawilży skórę.

Beta glukany

Beta glukany to molekuły cukrów złożonych, które muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż nie występują w naszym ciele. Ich funkcja to wspieranie systemu immunologicznego w zwalczaniu raka i innych stanów chorobowych. Regulują one procesy immunomodulacyjne, jak również leczą stany zapalne wywołane procesami autoimmunologicznymi.

Niektóre popularne pokarmy zawierające beta glukany, to : drożdże, grzyby, pokarmy fermentowane i nierozpuszczalne źródła błonnika pokarmowego, takie jak: owies czy jęczmień.

Beta glukany chronią organizm przed rakiem dzięki aktywowaniu komórek układu odpornościowego, takich jak: przeciwciała, cytokiny, komórki T oraz makrofagi. Połączone działania tych komórek dobrze radzą sobie z powstrzymaniem rozwoju guzów nowotworowych.

Istnieje ponad 1000 prac naukowych na temat właściwości zdrowotnych terapii beta glukanami. Suplementacja taka okazała się skuteczna w obniżeniu ilości komórek nowotworowych dzięki ich sprawnemu wykrywaniu i niszczeniu. Wielu terapeutów zaleca stosowanie 500 mg beta glukanów dwa razy dziennie , aby zapobiec i 1000 mg dziennie, aby leczyć istniejące stany nowotworowe.

Write a comment