Olej z kryla – cud natury

Olej z kryla – cud natury

Olej z kryla jest tajemnicą nadzwyczajnego zdrowia?

Dr.Mercola

 Dar od natury stanowi wyjątkowe wsparcie dla serca, stawów, mózgu, a nawet układu rozrodczego kobiet.

Jest to typowy smakołyk w Japonii znany jako szczętki (jap. Okiami), a popularnie kryl.

W Japonii był on hodowany od XIX w. a nawet wcześniej. Jest on również stosowany w Południowej Korei i Tajwanie. Również w byłym Związku radzieckim (obecnie Rosji i Ukrainie) był on popularny.

Na rynki Japonii, Korei i Tajwanu trafia on w postaci zamrożonej. W Azji preferowany jest suszony kryl.

Jadalna część kryla to ogon zawierający dużo kwasów omega-3.

Ma on zastosowanie w zupach, sałatkach z owoców morza oraz przystawkach i przyprawach (w formie suszonej). Kryl jest uznawany za smakołyk o silniejszym smaku od krewetek i lekko słonawym.

W Rosji, Ukrainie, Polsce, Niemczech i Południowej Korei kryl jest popularny w postaci pasty. Pod koniec lat 70-tych, 2 000 ton rocznie produkowano go na były rynek  radziecki.

Eksperci z wielu krajów twierdzą, że prawdziwym rarytasem jest mięso z ogona kryla, które jest bardzo trudno dostępne. Nic dziwnego, że w tych krajach było największe spożycie kryla, gdyż zamieszkuje on oceany na zachód od Rosji, Ukrainy i Japonii. Ten dar od natury stanowi niezrównane wsparcie dla serca, stawów, mózgu, a nawet układu rozrodczego kobiet.

Jest on tak niezwykły, że nie mogę obejść się bez niego. Współgra on z moimi 2 strategiami dla poprawy zdrowia z zastosowaniem suplementu.

 

Dwa proste sposoby na poprawę zdrowia

Dwa najskuteczniejsze i proste sposoby na poprawę ogólnego stanu zdrowia suplementami to:

–          zwiększenie spożycia antyoksydantów

–          zwiększenie spożycia kwasów omega-3

Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, tj. szkodliwe produkty przemiany materii, które niszczą komórki i tkanki w organizmie.  Naukowe badania wykazują, że antyoksydanty odgrywają kluczową rolę i wspomagają serce, odporność i pamięć, a także spowalniają oznaki starzenia się.  Choć wiele pokarmów zawiera antyoksydanty, jednak dzisiejsze ubogie diety prawie zawsze nie zawierają tych zmiataczy wolnych rodników. Dlatego gorąco polecam zwiększyć spożycie antyoksydantów co poprawi stan zdrowia.

Dwa istotne fakty kluczowe dla zdrowia

Z pewnością wiecie o dwóch tłuszczach występujących w kwasach omega-3 istotnych dla zdrowia  DHA i EPA. Nie tylko są one ważne dla zdrowia, ale również wspomagają pracę serca i wspomagają odporność oraz poprawiają nastrój. Możesz przyjmować omega-3 jedząc ryby. Niestety badania wykazują, że mogą one zawierać dużo zanieczyszczeń tj. przemysłowych i toksyn np. rtęci, PCB, metali ciężkich i radioaktywnych substancji trujących. FDA i EPA powołały organy doradcze ds. zdrowia ostrzegające przed spożyciem pewnych ryb i skorupiaków przez dzieci, kobiety w ciąży lub ją planujące oraz matki karmiące.

Wcześniej polecałem olej z ryb jako źródło omega-3. Wysokiej jakości te oleje z pewnością mają korzystny wpływ na zdrowie.

Ale mają one kilka minusów.

Olej z ryb nie zawiera dużo antyoksydantów. Zwiększając spożycie omega-3 poprzez olej z ryb, zwiększasz zapotrzebowanie na większą ochronę antyoksydac yjną.

Olej z ryb jest bardzo nietrwały. Antyoksydanty zapewniają, że olej ten nie utlenia się w organizmie. Oksydacja z kolei prowadzi do powstania szkodliwych wolnych rodników.

Dlatego należy spożywać dodatkowe ilości antyoksydantów dla zdrowia i zwiększonego zapotrzebowania na nie przy stosowaniu oleju z ryb.

Długo stanowiło to problem.

Aż pojawił się olej z kryla będący połączeniem antyoksydantów i omega-3. Jest on znacznie lepszy od wcześniej polecanego oleju z ryb.

Antyoksydanty + omega-3 = zdrowie

Kiedy po raz pierwszy dowiedziałem się o tym oleju, zrobiły na mnie wrażenie jego liczne właściwości oraz badania nad połączeniem antyoksydantów, omega-3 i innych składników w tym produkcie.

Olej z kryla wspomaga zdrowie na wiele sposobów:

–          wspomaga serce

–          poprawia koncentrację, pamięć i uczenie się

–          utrzymuje prawidłowy poziom cukry we krwi

–          zapewnia zdrowe stawy

–          likwiduje oznaki starzenia się

–          poprawia funkcje oraz rozwój mózgu i układu nerwowego

–          zapewnia ochronę błon komórkowych

–          reguluje poziom cholesterolu

–          wspomaga prawidłowe działanie wątroby

–          łagodzi objawy PMS

–          wzmacnia odporność

–          poprawia nastrój

–          utrzymuje zdrowy stan skóry

–          zapewnia lepszą jakość życia w porównaniu z olejem z ryb.

Jeśli szukasz sposobu na lepsze zdrowie dzięki produktowi, który naprawdę przynosi korzyści, dowiedz się jak olej z kryla może ci w tym pomóc.

Potwierdzenie jakości

Kolejne zapewnienie, że jest to produkt najlepszej jakości.

Podobnie jak sprawdzamy referencje pracownika lub dostawcy, należy również sprawdzać je w przypadku producenta suplementów. Dlatego uważnie wybieraliśmy producenta Oleju z kryla, zwracając baczną uwagę na procedury jakości, aby zapewnić jak najlepszy produkt.

Wybrany przez nas producent stale stara się spełniać wymagania najwyższej jakości poprzez:

–          rozplanowanie kluczowych procesów i ich rygorystyczną kontrolę

–          ustalanie wymogów jakościowych dla każdego produktu

–          wewnętrzne audyty

–          odpowiednie testy każdego etapu produkcji

–          liczną dokumentację wszystkich działań

Wieloryby ujawniają malutką tajemnicę, która wspomaga zdrowie

Kryl przypomina krewetkę i stanowi on pokarm wielorybów. Połykają one wielkie ilości kryla, zapewniając wielkiemu organizmowi energię. Płetwal błękitny zjada do 8 000 funtów kryla dziennie.

 Malutki kryl karmi olbrzymie wieloryby, a co może zrobić dla nas?

Oprócz wielorybów kryl jest pokarmem również dla fok, pingwinów, ptaków morskich, kałamarnic i ryb.

Kryl z wód Antarktyki jest uznawany za podstawowy gatunek, od którego uzależnionych jest wiele drapieżników Antarktyki. Te półprzezroczyste skorupiaki gromadzą się w ławicach zmieniając kolor oceanu na różowy lub czerwony. Kryl i plankton stanowią największą biomasę na ziemi, jeden z najlepiej odnawialnych źródeł pokarmu, oraz wspaniałe źródło pożywienia.

Kryl był hodowany jako źródło pokarmu dla ludzi i zwierząt od 1800r. Prawdopodobnie jeszcze wcześniej w Japonii był on uznawany za przysmak.

 Dlaczego równowaga kwasów EFA jest konieczna dla zdrowia

 

Kwasy tłuszczowe EFA zawierają omega-3 (o dużej zawartości EPA i DHA) oraz omega-6. Organizm nie może sam wytworzyć kwasów EFA, ale są one korzystne dla prawidłowego stanu zdrowia i metabolizmu. Dlatego EFA należy przyjmować z pokarmem. Choć omega-6 są dobre dla zdrowia, równowaga między omega-6, a omega-3 jest istotna. Niestety, wielu ludzi przyjmuje zbyt duże ilości omega-6.

W diecie naszych przodków istniała prawidłowa równowaga tych kwasów. Jednak obecnie dieta w krajach zachodnich zawiera znacznie za dużo kwasów omega-6. Średnio proporcje omega-6 do 3 wynoszą prawie 20:1, a nawet 50:1 co nie jest dobre dla zdrowia.

Oprócz DHA i EPA, olej ten ma inne cenne właściwości w przeciwieństwie do oleju z ryb co sprawia, że jest on najlepszy.

Inne właściwości kryla

W przeciwieństwie do oleju z ryb, olej z kryla zawiera omega-3 w formie fosfolipidów tj. liposomów, które dostarczają kwasy tłuszczowe bezpośrednio do komórek.  Aktualne badania naukowe wykazały, że fosfolipidy są najbezpieczniejszymi i najskuteczniejszymi nośnikami EPA i DHA.

Niestety, typowe oleje z ryb (i gorsze marki oleju z kryla) nie zawierają fosfolipidów.

Zawierają natomiast omega-3 w postaci wolnych trójglicerydów o gorszych właściwościach.

Dlaczego fosfolipidy są tak istotne?

Są one budulcem błon komórkowych, kontrolują transport komórkowy i chronią dostęp do komórek przed atakiem wolnych rodników.  Związek między fosfolipiadami, a omega-3 umożliwia przejście cząsteczek kwasów tłuszczowych przez ściany jelit na dwa sposoby:

–          sprawia, że omega-3 są znacznie bardziej biodostępne niż te w oleju z ryb przez co EPA i DHA mają bezpośredni dostęp do komórek

–          poprawia proporcje omega-3 do 6.

Przeważającym fosfolipdem w oleju z kryla jest fosfatydylocholina częściowo składająca się z choliny.

Liczne badania wykazały istotną rolę choliny w rozwoju mózgu, uczeniu się i pamięci. Cholina jest szczególnie istotna dla rozwoju mózgu płodu i niemowlęcia. Cholina to prekursor ważnego neuroprzekaźnika acetylocholiny (przesyła ona sygnały nerwowe do mózgu) i trimetyloglicyny chroniącej wątrobę.

Ponadto, stanowi pełne dopełnienie koniecznych antyoksydantów nie występujących w oleju z ryb czy wątroby dorsza.

Dlaczego olej z kryla przewyższa olej z ryb?

Bez wątpienia wysokiej jakości olej z ryb jest korzystny dla zdrowia. Jednak olej z kryla jest lepszy pod kilkoma względami. Zawiera on podobnie jak olej z ryb omega-3, tj. EPA i DHA, ale olej z kryla dodatkowo:

Mózg zużywa duże ilości DHA. Olej z kryla zawiera DHA i cholinę, które są niezbędne nie tylko dla dorosłych, ale również dla prawidłowego rozwoju mózgu płodu i niemowląt!

  • Znacznie lepiej się wchłania niż olej z ryb

Możesz przyjmować 1/5 dawki  2 małe kapsułki zamiast 10 dużych. Fosfolipidy zwiększają biodostępność kwasów omega-3, poprawiają proporcje omega-3 i 6 oraz wspomagają działanie błon komórkowych.

  • Najlepsza ochrona antyoksydantowa

Unikalne antyoksydanty m.in. astaksantyna i nowy flavanoid mogą chronić przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

  • Bez zanieczyszczeń

Kryl występuje na końcu łańcucha pokarmowego w czystych wodach Antarktyki. Nie zawiera on szkodliwych substancji tj. rtęć, PCB, metale ciężkie i innych toksyn.

  • Stałe zasoby

Kryl to odnawialne źródło pokarmu. Jest to największa biomasa zamieszkująca oceany i nie są one w stanie ulec wyginięciu.

  • Trwałość

Olej z kryla jest bardziej trwały i nie ulega zjełczeniu tak jak tradycyjne oleje z ryb. Będzie on trwalszy i nie utleni się w organizmie. Można przechowywać go przez DWA lata w temp. pokojowej. (Nie trzymaj w lodówce).

  • Bez rybiego posmaku, zgagi i innych skutków obocznych

Choć olej z ryb często powoduje zgagę, odbijanie i rybi posmak, nie dzieje się tak w przypadku Oleju z kryla. Nie zaobserwowano niekorzystnych skutków nawet przy dużych dawkach.

  • Odnawialne źródło pokarmu

Kryl to odnawialne, bezpieczne dla środowiska źródło pokarmu.

Dużo więcej antyoksydantów

Olej z kryla zawiera bardzo dużo antyoksydantów m.in. wit. A i E, astaksantynę i kantaksantynę.

Astaksantyna to naturalny antyoksydant  karotenoid, o silniejszym działaniu niż beta-karoten, alfa-tokoferol, likopen i luteina. Olej z kryla zawiera również nowo odkryty flawonoid o nowej strukturze cząsteczkowej. Z pewnością wiesz, że flawonoidy to silne antyoksydanty. Wcześniej odkryto, że występują one jedynie w roślinach  warzywach, owocach i algach.

Astaksantyna i unikalne źródło flawonoidów występujące w oleju z kryla tworzą charakterystyczny związek z EPA i DHA, przyczyniając się do bezpośredniego metabolizmu antyoksydantów.

Dlaczego jestem za olejem z kryla?

Choć coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie oleju z kryla, możesz spotkać wiele produktów niskiej jakości, sprzedawanych jak te wysokiej jakości. Niestety, większość tych słabszych produktów oleju z kryla zawiera mniej niż 10% omega-3 w postaci trójglicerydów, bez fosfolipidów i właściwości antyoksydacyjnych astaksantyny.

Nie tylko składniki są istotne. Ważne jest również szybsze i skuteczniejsze działanie.

Lepsze samopoczucie

Co dostarcza produkt:

–          To bogate źródło omega-3 z DHA i EPA, a także antyoksydantów i fosfolipidów, które wspomagają zdrowie.

–          Kapsułki poprawiają biodostępność i nie zawierają alergennych składników.

–          Wysokie standardy jakości zapewnią spokój ducha.

Nowy standard zdrowia i jakość życia….

wszystko dzięki olejowi z kryla

Chcesz zobaczyć jak twoje zdrowie i jakość życia mogą być lepsze?

Pewnie się zastanawiasz jak bardzo Olej z kryla jest konieczny dla zdrowia. Dawka zależy od indywidualnego zapotrzebowania. Zaledwie dwie kapsułki dziennie z posiłkiem dostarczają wiele cennych składników wspomagających zdrowie i żadnych tłuszczów trans!

Chociaż witaminy występujące w produkcie są lepiej wchłaniane w tłuszczach, fosfolipidy w składzie produktu wspomagają wchłanianie tłuszczów.

Write a comment