Spirulina Hawajska – idealne rozwiązanie dla zachowania optymalnego zdrowia

Spirulina – idealne rozwiązanie dla zachowania optymalnego zdrowia


Jest najbardziej pełnowartościowym i jednym z najczystszych źródeł naturalnych składnikiem leczniczo-żywieniowym jakie możemy znaleźć w przyrodzie.

Skład SPIRULINY to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks.

Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B, sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA – to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze. Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.

Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów.

Spirulina Hawajska wchodzi w skład grupy produktów leczniczo-odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.

DZIAŁANIE

Spirulina to bardzo silny antyoksydant

  1. profilaktyka chorób nowotworowych,
  2. wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
  3. wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
  4. regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12)

 

    1. obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
    2. normalizuje poziom cukru we krwi,
    3. wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
    4. wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy

  1. wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego
  1. stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
  2. stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
  3. zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
  4. bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
  5. wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
  6. opóźnianie procesów starzenia się organizmu,
  7. ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
  8. niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
  9. pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
  10. jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów

 

Warunki produkcj Spiruliny Hawajskiej

  • na Hawajach ma najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe do produkcji spiruliny,
  • upalne słońce operujące cały rok (im więcej słońca tym większa zawartość karotenoidów w spirulinie ),
  • nieskazitelnie czysta woda z gruntowych źródeł deszczowego lasu wypełniająca baseny hodowlane,
  • oceaniczna woda pobierana z głębokości sześciuset metrów do odżywiania spiruliny (ponad 90 pierwiastków śladowych, mikro i makro elementów w tym mieszanka wapnia i magnezu),
  • baseny hodowlane położone są w bardzo bliskim sąsiedztwie oceanu (patrz strona internetowa),
  • bliskość czynnego wulkanu, którego środowisko dostarcza naturalnej sody.
  • oczyszczona soda używana jest do alkalizowania wody w basenach hodowlanych,
  • dwadzieścia lat produkcji zaowocowało udoskonaleniem zwykłej odmiany spiruliny platensis, czyniąc ją najbogatszą w składniki odżywczo-lecznicze w porównaniu do spiruliny z innych światowych hodowli,
  • do hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych – pestycydów, herbicydów,
  • opatentowany proces suszenia i tabletkowania bez żadnych strat składników odżywczych (proces odbywa się w niskich temperaturach i braku dostępu tlenu),
  • rodzaj opakowania produktu końcowego zabezpiecza spirulinę przed utlenianiem zarówno w trakcie transportu do odbiorców na całym świecie jak i później w sprzedaży detalicznej,
  • szczegółowa kontrola jakości na każdym etapie produkcji (ponad 15 testów),
  • hawajska spirulina posiada wszystkie możliwe międzynarodowe certyfikaty jakościowe (m.in. ISO9002 i certyfikat koszerności) oraz certyfikaty bezpieczeństwa stosowania jakie są dostępne na świecie,
  • produkt końcowy badany jest przez niezależne laboratoria w celu potwierdzenia jakości i bezpieczeństwa spożycia.

 

HAWAJSKA SPIRULINA NIE MA SOBIE RÓWNYCH NA ŚWIECIE

POSIADA WIĘKSZĄ KONCENTRACJĘ składników leczniczo – odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na świecie.

Spirulina zawiera:

● 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,

● 2300% więcej żelaza niż szpinak,

● 375% więcej białka niż tofu,

● 300 %więcej wapnia niż mleko,

3g spiruliny (6 tabletek ) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw. 

 

Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę „cyanobacterii”. W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się w strukturach komórkowych tych alg.

Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego, głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć.

 

Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w organizmie a w szczególności w wątrobie.

Wykrywalność toksyn jest skomplikowana i wymaga szczegółowych badań.

Autor Lorraine Heller, 06 luty 2009

 

Ta nowa metoda znacznie podnosi poziomy głównych komponentów, takich jak zeaksantyna, karotenoidy, żelazo i witamina B12.

Spirulina, niebiesko-zielona alga, jest źródłem białka, aminokwasów, fitoskładników, żelaza, antyoksydantów i witamin z grupy B. Najlepsza spirulina jest uprawiana na Hawajach, posiada status GRAS  uznane za bezpieczne (ang. generalny recognized as safe) co oznacza, że może być stosowana jako dodatek funkcjonalny żywności i napoi.

Wyższy poziom wartości odżywczych

Wyższe poziomy wartości odżywczych wynikające z nowej metody uprawy zostały zweryfikowane przez laboratoria Covance and Brunswick, o następujące wartości:

  • Zeaksantyna wyższa o 200 % w porównaniu z poprzednim produktem spiruliny  od 3mg do 9mg na dzienną porcję 3g
  • Całkowite korotenoidy wyższe o 15 %, z 13mg do 15mg na porcję
  • Witamin B-12 wyższa o 65 % z 5.56?g do 9?g na porcję
  • Witamina B-1 (ryboflawina) wyższa o 17 %, z 120?g do 140?g
  • Żelazo wyższe o 200 %, z 3mg do 9mg
  • GLA (kwas gammalinolenowy) wyższy o 14 % z 28mg do 32mg
  • Chlorofil wyższy o 25 %, z 24mg do 30mg
  • C-fikocyjanina wyższy o 45 % z 165mg do 240mg

Write a comment