Matcha, herbata z historią

Matcha, herbata z historią.

 

 

matcha-1Przyrządzanie herbaty matcha ma długą tradycję. Około roku 600 naszej ery stała się ona w Chinach częścią tradycyjnej medycyny wschodnioazjatyckiej, ponieważ matcha uznawana jest tam za roślinę leczniczą. Mnisi wytwarzali tę smaczną herbatę w świątynnych ogrodach. Suszyli listki i mielili je na proszek. Herbatę matcha pili codziennie w ramach ceremonii, tak że stała się herbatą rytualną. Pewien buddyjski mnich, który zaobserwował jej lecznicze działanie, przywiózł matchę  do Japonii. Tam stała się ona centralnym punktem japońskiej ceremonii parzenia i podawania herbaty i tym samy częścią kultury japońskiej. Od tej pory związana jest blisko z zen i medytacją. Dziś naprawdę wartościowa matcha wytwarzana jest przez garstkę renomowanych japońskich herbaciarni.

 

 

 

Antyoksydanty, aminokwasy & spółka: wartościowe składniki herbaty matcha.

 

 

 

Z matchą jest jak z winem: istnieją różne poziomy jakości, które stosowane są w różnych celach. I tak matchy o najwyższej jakości używa się w ceremoniale. Zasadniczo obowiązuje reguła: im wyższa jakość, tym ciemniejszy kolor i łagodniejszy smak: taka matcha jest też bogatsza w aminokwasy, w szczególności w L- teaninę, która działa odprężająco. I tu pojawia się pewna ciekawostka, która czyni matchę czymś wyjątkowym: im prostsza jakość, więc im jaśniejszy i wyraźniejszy w smaku gatunek, tym większa zawartość aminokwasów. W ten sposób każdy rodzaj matchy ma różnorodne zalety, a jej rodzaj wybieramy w zależności od tego, jakie korzyści chcemy odnieść.

 

 

 

matcha-4

 

Matcha de Coco dr Goerg łączy w sobie wiele zalet

 

 

 

Aby mogli Państwo odnieść ze spożywania matchy jak największe korzyści, zdecydowaliśmy się podstawą naszej Matchy de Coco uczynić matchę z certyfikatem Bio, która zajmuje jedno z 3 pierwszych miejsc wśród gatunków tej herbaty oferowanych przez  najbardziej chyba znaną herbaciarnię Japonii Aiya. Gatunek ten to mieszanka  wysokiej zawartości  katechin (143 mg/g), w tym 73 mg/g galusanu epigalokatechiny (EGCG) jak również aminokwasów (26,65 mg/g z tego 12,37 mg/g L – teaniny).

 

Aby wszystkie wartościowe składniki zostały zachowane, pakujemy naszą Matchę de Coco w chroniące przed światłem, przyjazne dla środowiska opakowania wykonane z fioletowego szkła. Chroni ono poza tym proszek przed wilgocią i innymi wpływami zewnętrznymi. W ten sposób zapewniamy jego wysoką jakość.

 

 

 

matcha-3

 

Fantastyczna forma: dzięki Matchy de Coco czujemy się bardziej energiczni, zrelaksowani i młodsi

 

 

 

W kombinacji z bio – cukrem z płatków kwiatów palmy kokosowej matcha dostarcza więcej antyutleniaczy niż wiele rodzajów tak zwanego super pożywienia jak baobab, granaty, owoce aronii czy goi. Przyczyna leży w dużej mierze w zawartości mnóstwa katechin, które należą do polifenoli. Są to składniki naturalnych garbników, które występują nie tylko w herbacie, ale również w wielu rodzajach owoców, i uznawane są za skuteczne antyoksydanty. Szczególnie ważna jest katechina określana jako galusan epigalokatechiny (EGCG). Matcha zawiera go w znacząco wyższej koncentracji niż zielona czy czarna herbata. Katechina ta wspomaga organizm w ochronie i obronie przed wirusami, bakteriami, promieniowaniem UV i innymi czynnikami zewnętrznymi jak również wolnymi rodnikami. Dzięki temu katechiny pomagają przeciwdziałać procesowi starzenia skóry i komórek. W matchy katechiny występują w optymalnej kombinacji i mogą optymalnie rozwinąć swoje „odmładzające” działanie.

 

L – teanina jest aminokwasem, który działa uspokajająco i zmniejsza stres. Razem z kofeiną, którą matcha zawiera w dużo większej ilości niż  kawa lub zielona herbata, stanowią klucz do wyjątkowego działania matchy. Odprężające składniki z jednej strony i pobudzające z drugiej powodują, że przy pożywaniu matchy zachowujecie Państwo świeży umysł, a mimo to czujecie się zrelaksowani. Matcha wykazuje więc podobnie stymulujące działanie jak kawa, jednak nie czujecie się Państwo podenerwowani i roztrzęsieni. Perfekcyjna kombinacja, która może być użyteczna przy medytacji lub wymagającej koncentracji pracy każdego rodzaju. Do tego dochodzi fakt, że energia pozostaje na tym samym poziomie na długie godziny. Połączenie machy i  cukru z płatków kwiatów palmy kokosowej nie powoduje, że nasz nastrój oscyluje między wyżami i niżami, jak czynią to kawa czy produkty z konwencjonalnym cukrem. Dzięki przypływowi energii i koncentracji czujecie się Państwo równocześnie świeżo, silnie, jesteście  spokojni  i zrównoważeni.

 

 

 

matcha-5

Matcha zawiera poza tym wiele chlorofilu, ponieważ krzew herbaciany zacienia się na cztery tygodnie przed zbiorami. Chlorofil uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi i zaopatruje komórki w tlen, tak że organizm i organy są lepiej ukrwione a przemiana materii przyspiesza się. Poza tym produkty  z chlorofilem (jak spirulina, chlorella, moringa i inne) stosowane są chętnie do oczyszczania organizmu, ponieważ chlorofil ma działanie zasadowe i tym samym reguluje kwasowość ciała.

Oprócz  tego matcha Fuku oferuje żelazo, wapń, cynk jak również witaminy A, C i E.

 

Matcha de Coco z bio – cukrem z płatków kwiatów palmy kokosowej dr Goerg oferuje nam właśnie taki niezwykle bogaty w składniki odżywcze „pakiet siłowy” , zawierający również witaminy, minerały i antyoksydanty. W matchy tej skoncentrowana siła natury spotyka się z wyrafinowanym aromatem – niepowtarzalna kombinacja, która ma zbawienny wpływ zarówno na ciało jak i duszę. Ponieważ bio – cukier z płatków kwiatów palmy kokosowej ma niski indeks glikemiczny (GI) – 35, można cieszyć się nią ze spokojnym sumieniem, nie myśląc o ponadnormatywnych kilogramach. Ponieważ matcha poza tym dodatkowo przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu, napój ten można stosować również wspomagająco w czasie stosowania diety odchudzającej.

 

W wypadku Matchy de Coco dr Goerg możecie być Państwo pewni, że spożywacie wartościowy i smaczny napój, zawierający ogrom składników odżywczych – i to w certyfikowanej jakości BIO, a więc wolny od wszelkich pozostałości lub domieszek.

 

 

matcha_tea

 

Jak wytwarzana jest matcha?

 

 

 

Krzew herbaciany Camellia sinesis, z którego wytwarzana jest matcha, cztery tygodnie przed zbiorami jest zacieniany, aby zawierał więcej chlorofilu i aminokwasów niż jego rodzeństwo, które przez cały czas rośnie w słońcu. Młode, intensywnie zielone liście zrywane są raz w roku ręcznie przez doświadczonych specjalistów. Następnie umieszczane są w parze wodnej, która zapobiega fermentacji liści i pomaga zachować wszystkie ich wartościowe składniki odżywcze. W odróżnieniu od tego procesu czarną herbatę praży się. Po „kąpieli parowej” liście suszy się w wysokiej temperaturze. Specjalista sensoryczny przyporządkowuje liście różnym poziomom jakości. Liście starannie oczyszcza się z ich „rusztowania” jak żyły lub ogonki. Następnie są one krojone i, w zależności od ich natury, mieszane z innymi listkami, dzięki czemu uzyskuje się zróżnicowane rodzaje. Są one oceniane przez profesjonalistę, rozdzielane i wyceniane. Dopiero na samym końcu mieszanki liści mieli się starannie i delikatnie w granitowych młynkach – im dłużej tym lepszy efekt. Matcha, którą nabywamy w tradycyjnej japońskiej herbaciarni na potrzeby naszej Matchy de Coco, jest od A do Z zbierana, przerabiana i oceniana przez doświadczonych specjalistów, W Niemczech matcha ta o wysokiej jakości mieszana jest z wartościowym bio – cukrem z płatków kwiatów palmy kokosowej dra Goerga, czego efektem jest Matcha de Coco, pierwszoligowy napój o wysokiej zawartości składników witalnych.

 

 

 

matcha-7

 

 

Czy matcha jest zdrowsza od zielonej herbaty?

 

 

 

Tak! Oba gatunki herbaty pochodzą z tego samego krzewu herbacianego. Istnieje jednak decydująca różnica pomiędzy herbata zieloną a matchą: w wypadku zielonej herbaty liście wyjmuje się po tym, jak naciągną, podczas gdy w wypadku matchy spożywa się cały liść w formie proszku. Ma to ogromny wpływ na  zawartość substancji odżywczych, podobnie jak ma to miejsce  w przypadku mąki białej w porównaniu do mąki pełnoziarnistej. W wypadku zielonej herbaty pije się tylko wyciąg, a mianowicie te substancje odżywcze, które dostaną się do wody. W przypadku matchy mogą się Państwo cieszyć nieograniczenie wszelkimi zawartymi substancjami odżywczymi. I tak mogą Państwo korzystać z nieporównywalnie większej ilości substancji witalnych.

 

 

 

Źródło: http://www.virgin-coconut-oil.de/produkte/matcha-de-coco.php

 

 

matcha-6

Write a comment