Organiczne herbaty Numi – najczystsze herbaty na planecie
W herbatach Numi zawarte są wyłącznie najlepsze , najbardziej wartościowe skarby Natury – ręcznie zbierane liście i pąki herbaty oraz zioła razem z prawdziwymi owocami, kwiatami i przyprawami. Ponieważ wszystkie składniki herbat Numi są najwyższej jakości, nie ma powodu, by stosować jakiekolwiek „naturalne” barwniki czy aromaty w celu uzyskania pełnego smaku. Oznacza to, że pijąc herbatkę Numi, możemy rozkoszować się filiżanką doskonałego naparu, będąc jednocześnie całkowicie spokojni o naturalne pochodzenie wszystkich jego składników.
100 procent naturalnych składników
Większość herbat na pólkach sklepowych jest spryskiwanych czy aromatyzowanych „naturalnymi” lub syntetycznymi aromatami i barwnikami dla uzyskania mocniejszego smaku. Często dzieje się tak, że im gorszy gatunek herbaty, tym mocniej jest aromatyzowana, aby zamaskować jej prawdziwy smak i niską jakość.
Niektóre popularne dodatki smakowe do herbat to: olejek bergamotowy ( Earl Grey), cytrynowy, aromat owocowy, waniliowy czy kwiatowy. Naszym zdaniem , podobnie jak wysokiej jakości posiłek nie powinien być spryskiwany dodatkami smakowymi, to samo dotyczy herbaty. Unikalne smaki herbat Numi to efekt zastosowania wyłącznie prawdziwych, naturalnych składników oraz tradycyjnych, jak i innowacyjnych procesów produkcyjnych, by stworzyć autentyczne i naturalne smaki.
Jakość listków herbacianych w herbatach Numi
Herbaty Numi produkowane są z najwyższej jakości liści krzewu herbacianego zaliczanych do klasy Flowery Orange Pekoe (różne rodzaje małych liści i pączków z górnej części krzewu, zazwyczaj dwa najwyższe listki), z których uzyskuje się najlepszy napar o bogatym smaku.
Proces sortowania liści herbaty obejmuje przesiewanie liści przez sito, w wyniku czego nienaruszone egzemplarze zostają na sicie (Orange Pekoe), podczas gdy złamane czy zgniecione (Broken Orange Pekoe) opadają na dno naczynia. Pozostałości procesu kruszenia i przesiewania tworzą pył, z którego uzyskuje się najniższej jakości herbaty (90 procent herbat ekspresowych). Różnica w smaku herbat uzyskanych z pyłu i całych liści polega na tym, że w przypadku mniejszych części tanina uwalniania jest szybciej, dając bardziej gorzki smak, podczas gdy w przypadku większych liści proces ten przebiega wolniej, dając głębszy i łagodniejszy smak.
Dlaczego herbaty Numi są organiczne
Firma Numi pragnie wspierać organiczne uprawy herbaty, by chronić zdrowie farmerów, planety i Twoje. Herbaty organiczne, poza tym, że są najwyższej jakości, są uprawiane bez jakichkolwiek chemicznych nawozów, herbicydów, czy pestycydów.
Klasyczny proces konwencjonalnej uprawy herbaty polega na stosowaniu potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia środków chemicznych, a następnie suszeniu liści na powietrzu bez uprzedniego umycia ich. Oznacza to, że większość tych agresywnych substancji chemicznych trafia prosto do naszej filiżanki.
Proces pozbawiania teiny
Firm Numi wykorzystuje organiczny dwutlenek węgla, by pozbawić niektóre swoje herbaty teiny, zwany „Effervescence”. Proces ten nie jest procesem chemicznym , a co więcej w odróżnieniu od innych tego typu procesów, pozwala zachować niezmieniony skład antyoksydantów i właściwości smakowe.
Przygotowanie naparu
Woda: aby przygotować pełen smaku i aromatu napar najlepiej użyć wody filtrowanej czy mineralnej.
Metody zaparzania: Jeśli chodzi o herbaty z całych liści, to powinny one podczas procesu zaparzania pływać swobodnie w filiżance czy czajniczku i zostać odcedzone dopiero po zakończeniu procesu parzenia.
Temperatura parzenia:
Poniżej podajemy generalne wskazówki dotyczące zaparzania poszczególnych gatunków herbat, jeśli jednak wolicie, możecie zmieniać dowolnie czas i temperaturę wody według własnego uznania.
Rodzaj herbaty | Temperatura wody | Czas parzenia |
Biała herbata | 76- 85 stopni Celsjusza | 2-3 minuty |
Zielona herbata | 76- 85 stopni Celsjusza | 2-3 minuty |
Herbata ulung | 76- 85 stopni Celsjusza | 2-3 minuty |
Herbata czarna | wrzątek ( 100 stopni Celsjusza) | 3-5 minut |
Herbata pu-erh | wrzątek ( 100 stopni Celsjusza) | 2-3 minuty |
Napar ziołowy | wrzątek ( 100 stopni Celsjusza) | 4-5 minut |
Dlaczego herbaty NUMI są lepsze od innych znanych marek?