Olej kokosowy a choroby serca i krążenia
Czy wiecie, że wielokrotne badania na populacjach wysp Pacyfiku, które uzyskują od 30 do 60 procent całkowitego zapotrzebowania na kalorie z oleju kokosowego, wykazały, że zagrożenie chorobami serca i krążenia plasuje się w tych społecznościach na poziomie prawie zerowym ?
Gdzie się w takim razie podziały te wszystkie zapchane arterie i zawały serca przypisywane w dużej mierze spożyciu tłuszczów nasyconych?
Jak podaje Bruce Fife, autor książki “Cud oleju kokosowego”, wbrew popularnemu przekonaniu ani tłuszcz nasycony ani cholesterol nie powodują chorób serca. Termin „zapychający tętnice tłuszcz nasycony” to określenie niewłaściwe. Tłuszcz, który gromadzi się w płytce tętniczej to przed wszystkim tłuszcz nienasycony i cholesterol ( który powstaje nie tylko w wyniku spożycia tłuszczów).
Liczne studia i badania medyczne wykazały, że olej kokosowy nie wywiera negatywnego wpływu na poziom cholesterolu ( w przeciwieństwie do innych tłuszczy nasyconych) – czyli czynnika powszechnie wiązanego z podwyższonym ryzykiem chorób serca. Dzieje się tak, ponieważ średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) są niemal od razu wykorzystywane do produkcji energii, a nie przekształcane w tkankę tłuszczową czy cholesterol, jak to się dzieje w przypadku innych tłuszczy.
MCT nie wpływają tez w żaden sposób na lepkość płytek krwi – kolejnego czynnika, który odgrywa ogromna rolę w zachowaniu zdrowia układu krążenia. W odróżnieniu od większości olejów spożywczych, które zwiększają lepkość krwi tym samym podwyższając ryzyko wystąpienia skrzepów, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, spalane są od razu po konsumpcji.
Jedną z głównych przyczyn chorób serca jest miażdżyca. W dużej mierze jest ona powodowana przez wolne rodniki, a jedynym sposobem, by je powstrzymać, są antyoksydanty. Antyoksydanty znajdują się m.in. w świeżych owocach i warzywach, ale większość ludzi nie je ich wystarczająco dużo, by mieć zapewnioną ochronę. Olej kokosowy jest na tyle odporny na atak wolnych rodników, że działa jak antyoksydant, pomagając zapobiegać oksydacji innych olejów.
Podsumowując jego dobroczynny wpływ na serce:
- olej kokosowy chroni serce i tętnice przed uszkodzeniami powodowanymi przez bakterie, wirusy i wolne rodniki. Usuwając przyczynę uszkodzenia tętniczego, olej kokosowy zapobiega dalszym zniszczeniom, umożliwiając gojenie się ścian tętniczych.
- obniża tendencję do tworzenia się skrzepów we krwi
- nie wywiera negatywnego wpływu na poziom cholesterolu
- może regulować pracę serca i obniżać ciśnienie krwi
Dowodem na prawdziwość tezy o dobroczynnym wpływie oleju kokosowego na serce może być również następujące wydarzenie. Mieszkającym na obfitujących w kokosy obszarze Indii powiedziano, by przestali oni konsumować olej kokosowy, gdyż powoduje on chorobę serca. Ludzie ci zaczęli używać margaryny i przetworzonych olejów roślinnych zamiast oleju kokosowego, i w ciągu zaledwie kilku lat liczba zachorowań na serce wzrosła tam trzykrotnie. Badacze w Indiach zalecają obecnie powrót do oleju kokosowego celem zredukowania ryzyka choroby serca.
Źródła:
http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/coconut-oil-benefits_b_821453.html
Fife B. „Cud oleju kokosowego”, Studio Astropsychologii, Białystok 2011