Wiosenne oczyszczanie organizmu czyli na pomoc Wątrobie

wiosna-oczyszczanie-planetazdrowieWiosna to nowy początek, czas kiełkowania roślin i pojawiania się młodych pędów i listków na drzewach. To także idealny czas, by oczyścić organizm, pomagając mu pozbyć się różnego rodzaju nadmiarów zmagazynowanych zimą na skutek spożywania cięższego i bogatego w tłuszcze pożywienia.

Podobnie jak rośliny wiosną, tak i my zwykle o tej porze roku zaczynamy odczuwać wyższy poziom energii. Zwykle przychodzą nam do głowy wówczas takie pomysły, jak przejście na bardziej lekkostrawną dietę, rozpoczęcie treningu biegowego lub jakikolwiek inny sposób pomagający rozładować ten nagły przypływ energii.

Zgodnie z sięgająca kilku tysięcy lat teorią medycyny chińskiej, ten nagły impuls to nic innego, jak naturalne odzwierciedlenie ruchu mającego miejsce w przyrodzie, czyli wznoszenie się energii Yang. Jeśli jesteśmy dobrze dostrojeni do natury, to z całą pewnością odczujemy ta wewnętrzną przemianę, która popchnie nas do zwiększenia swojej aktywności i dokonania zmian w diecie i trybie życia. Intuicyjne przejście na lekką dietę z włączeniem pokarmów surowych i zielonych, a także rożnego rodzaju posty i monodiety, to właściwy krok o tej porze roku. Jeśli go wykonamy, to nasza wątroba, czyli organ ściśle związany z wiosną, będzie nam wdzięczna, co zaowocuje nie tylko lepszym samopoczuciem fizycznym, ale także i psychicznym. Wątroba bowiem to wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej organ w dużej mierze odpowiedzialny za nasze życie emocjonalne. Jej przeciążenie może prowadzić do takich emocji, jak: niecierpliwość, frustracja, złość, agresja, nagłe zmiany nastroju, a kiedy pozostają niewyrażone – do depresji.

Kiedy chcemy pozostawać w zgodzie z naturalnym rytmem natury, a zwłaszcza wówczas, gdy nasza zimowa dieta obfitowała w tłuste i ciężkostrawne pokarmy, przez co przybyło nam kilka kilogramów, a także wtedy, gdy czujemy się bez powodu poirytowani, zniecierpliwieni czy wręcz wybuchający gniewem – najlepszym krokiem, jaki możemy wykonać, będzie przejście na sprzyjającą wątrobie dietę, co pomoże ją oczyścić i odblokować.

wiosna-oczyszczanie-planetazdrowie-NettleNa ratunek Wątrobie czyli sprytny plan oczyszczania

A więc zdecydowaliśmy się oczyścić swój organizm na wiosnę. Gratulacje! Teraz należy tylko dowiedzieć się, jak to zrobić i przystąpić do dzieła. Pomogą nam w tym dwie proste zasady.

Zasada nr  1 – czego nie należy jeść

W okresie wiosennym powinniśmy wystrzegać się nadmiaru lub całkiem wyeliminować następujące pokarmy: żywność o dużej zawartości tłuszczów nasyconych i utwardzonych (tłuste mięsa, śmietana, sery), orzechy i nasiona (są ciężkostrawne), używki (głównie alkohol, który bardzo szkodzi wątrobie), pokarmy wysoko przetworzone.

Zasada nr 2 – co należy włączyć do diety

Zalecenia dietetyczne są w dużej mierze sprawą bardzo indywidualną, nie jest więc naszym celem tutaj udzielać szczegółowych porad.  Dociekliwym polecam lekturę niezwykle ciekawej pozycji  „Odżywianie dla zdrowia” Paula Pitchforda, w której opisuje on podstawowe wzorce zaburzeń powiązane z Wątrobą i podaje listy pokarmów służące ich usunięciu.

Poniżej podamy jednak pewne kluczowe dla procesów oczyszczania grupy produktów żywnościowych, które korzystnie jest włączyć do diety na wiosnę.

Pokarmy surowe

W grupie tej warto zwrócić szczególną uwagę na skiełkowane zboża, fasole i nasiona, jak również świeże warzywa i owoce. Róbmy więc rozmaite sałatki z dodatkiem kiełków, najlepiej wyhodowanych samodzielnie. Spośród kiełków, najsilniej odtruwająco na wątrobę działają kiełki fasolki mung. Jeśli chodzi o warzywa, podobne właściwości posiadają: seler naciowy, sałata, ogórek, rzodkiew i rzodkiewki. Czyż to nie dziwne, że są to dokładnie te warzywa, które pojawiają się wiosną jako pierwsze i na które, intuicyjnie, mamy wówczas największą ochotę ?

Gorzkie zioła

Zioła takie jak: mniszek lekarski czy nasiona ostropestu plamistego posiadają wybitne właściwości odtruwające wątrobę. W celu złagodzenia ich nieprzyjemnego smaku , można je łączyć ze słodkim korzeniem lukrecji. Ostropest możemy dodawać do sałatek, mniszek zaś traktować jako herbatkę.

Healthy drink, vegetable juice, studio shotPokarmy bogate w chlorofil*

Chlorofil to niezwykle cenny składnik posiadający cały szereg leczniczych właściwości, z których najważniejsze to: oczyszczanie, właściwości przeciwzapalne oraz odnawiające. Jeśli chodzi o pierwszą z nich, to ogromną zaletą chlorofilu jest jego zdolność usuwania z organizmu wszelkich toksyn, przez co pomaga odtruć wątrobę. Powstrzymuje także rozrost bakterii w układzie pokarmowym. Właściwości odnawiające oznaczają, iż chlorofil pomaga odbudować krew (która notabene jest silnie związana z wątrobą), a także wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej i wreszcie poprawia funkcjonowanie wątroby. Do pokarmów najbogatszych w chlorofil zaliczamy m.in.: trawy zbożowe, w tym sproszkowany sok z młodego jęczmienia i pszenicy, jak również takie mikroalgi, jak Spirulina czy Chlorella. Dokładne opisy działania każdego z tych produktów są warte uwagi, jednak nie są one przedmiotem tego artykułu. Właściwościom tych niezwykle wartościowych zielonych pokarmów poświęciliśmy osobne artykuły, które również znajdą Państwo na naszej stronie www. Jeśli więc nie jesteśmy w stanie zbyt radykalnie zmienić swojej diety na wiosnę, warto chociażby wprowadzić do codziennego jadłospisu któryś z wyżej wymienionych pokarmów bogatych w chlorofil.

Post leczniczy

Jeśli mamy silny organizm i czujemy, że jest on w dużym stopniu zanieczyszczony, możemy na wiosnę przeprowadzić post leczniczy lub tez zastosować kilkudniową monodietę, np. na bazie kaszy jaglanej lub pszenicy. Wskazówki dotyczące postów i głodówek są jednak na tyle zindywidualizowane, że nie będziemy ich omawiać w tym artykule. Osoby chcące przeprowadzić post leczniczy powinny najpierw skonsultować się z dietetykiem w celu ustalenia jego długości i poczynienia odpowiednich przygotowań.

Sugestie zawarte w tym artykule to tylko niektóre z możliwości, jakie daje nam natura, aby przeprowadzić wewnętrzne, wiosenne „porządki”. Zwracajmy uwagę na to, co podpowiada nam nasza intuicja i przede wszystkim – nie żałujmy sobie kontaktu z budzącą się do życia przyrodą!
wiosna-oczyszczanie-planetazdrowie-spring-cleaning

* Konkretne przepisy na prozdrowotne koktajle na bazie produktów z chlorofilem podamy w następnym artykule już wkrótce.

 

 

 

Planeta Zdrowie (MSK)

Na podstawie: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”

Zapraszamy do zakupów: sklep.planetazdrowie.pl

wiosna-planetazdrowie wiosna-leucojum-vernum-planetazdrowie

Comment 1

  1. kocus
    31 grudnia 2018

    moim zdaniem to o wątrobę jak i o cały organizm to trzeba dbać cały czas. ja stosuję suplement diety, który dba o mój organizm i oczyszcza go z toksyn, tak też wspomaga wątrobę. używam kapsułek herbaya chlorella. dwie dziennie wystarczą i wiem, że mój organizm jest pod dobrą ochroną.

Skomentuj kocus Anuluj pisanie odpowiedzi