Ashwagandha (Withania somnifera) inaczej znana jako Indyjski żeń-szeń to roślina występująca w południowej Azji, południowo-wschodniej części Europy oraz w północno-wschodniej Afryce. Osiągające około 150 cm wysokości zioło, wydaje zielonkawe lub żółtozielone kwiaty oraz kuliste, ciemnopomarańczowe lub czerwone jagody, które brązowieją w miarę dojrzewania. Surowcem leczniczym jest korzeń i owoc rośliny.
Ashwagandha jest jedną z najważniejszych roślin stosowanych w tradycyjnej medycynie hinduskiej (Ayurvedzie) m.in. w leczeniu dolegliwości reumatycznych, problemów z pamięcią, osłabienia organizmu oraz problemów z popędem płciowym. Jest zbierana w lasach przez wykwalifikowanych zielarzy, którzy następnie zgodnie z ajurvedyjską tradycją preparują jej korzenie, mieszając uzyskany z nich proszek z sokami reszty rośliny, by zapewnić optymalną dawkę leczniczych substancji.
Badania naukowe przeprowadzone w latach sześćdziesiątych XX wieku potwierdziły lecznicze właściwości Ashwagandhy. Okazało się, że jest ona źródłem wielu substancji aktywnych, wpływających nie tylko na szybsze gojenie się ran, czy zwalczanie bólów reumatycznych, ale także poprawiających samopoczucie i redukujących stres.
Korzeń Ashwagandhy jest bogaty w następujące związki czynne:
• fitosterole (beta-sitosterol),
• alkaloidy: anaferyna, anahigryna, witanina, somniferyna, witanolidy A-Y (laktony steroidowe),
• kumaryny: skopoletyna,
• fenolokwasy,
• sitoindozydy.
Jak działa Ashwagandha?
Ashwagandha jest uważana za adaptogen. Adaptogeny to substancje, które modulują reakcje organizmu na stres czy zmieniające się warunki środowiska, pomagając mu radzić sobie zarówno z wewnętrznymi stresorami, jak np. nadmierne pobudzenie, jak i zewnętrznymi, jak np. toksyny.
Ashwagandha nie bez powodu jest jednym z głównych ziół ajurwedyjskich, gdyż posiada cały szereg właściwości pozytywnie oddziałujących nie tylko na system nerwowy, ale także na cały organizm, z których najważniejsze, to:
• zwiększa odporność na stres,
• redukuje niepokój i depresję nie powodując jednocześnie senności,
• poprawia zdolność koncentracji uwagi, uczenia się i szybszego zapamiętywania,
• odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn,
• wzmacnia układ immunologiczny,
• spowalnia procesy starzenia,
• neutralizuje wolne rodniki,
• działa przeciwzapalnie,
• pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
• zwiększa libido.
Kiedy warto stosować Ashwagandhę?
Ashwagandhę w zasadzie można polecić wszystkim osobom żyjącym w ciągłym pośpiechu, stresie i zanieczyszczonym, miejskim środowisku. Jako adaptogen pomoże ona podnieść próg stresu oraz poradzić sobie z wyzwaniami dnia codziennego. Zwłaszcza uczniowie, studenci mogą dużo skorzystać na włączeniu jej do swojej diety. Największą korzyść odniosą osoby z obniżoną tolerancją na stres, w stanach niepokoju i napięcia czy też jako wsparcie w depresji.
Można ją także polecić jako wsparcie kuracji detoksykujących czy też przeciwzapalnych.
Dużo mogą skorzystać także osoby starsze, które chcą poprawić pamięć, spowolnić procesy starzenia organizmu i wesprzeć swój system immunologiczny.
Ogólnie mówiąc, stosując Ashwagandhę możemy pomóc organizmowi w sposób naturalny odzyskać zachwianą równowagę wywołaną zarówno niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, jak i wewnętrznymi, a także dłużej utrzymać ten dobrostan ciała i umysłu.
Jak włączyć Ashwagandhę do diety?
Ashwagandhę można pić w postaci herbatki sporządzonej z suszu ziołowego lub też w postaci sproszkowanej czy kapsułek. Tradycyjnie rekomendowana dawka to od 600 do 1000 mg dwa razy dziennie.
Osoby, które mają problemy z zasypianiem mogą przed snem wypić filiżankę ciepłego mleka lub innego napoju z dodatkiem łyżeczki proszku z Ashwagandhy.
Autor: Planeta Zdrowie (MSK)