Surowe kakao pozyskuje się z owoców drzewa kakaowca (Theobroma Cacao) rosnącego w Ameryce Południowej i Środkowej. Ze strąków kakaowca w pierwszej kolejności pozyskuje się masło kakaowe, a pozostała część owocu jest wykorzystywana do uzyskania surowego kakao.
Surowe kakao ma więcej właściwości zdrowotnych niż popularnie dostępne w handlu kakao czy czekolada, które zostały w procesie produkcji poddane obróbce cieplnej. Kakao takie pozbawiane jest flawonoidów z powodu ich gorzkiego smaku. Flawonoidy mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poprawiają pamięć krótkoterminową.
Surowe kakao posiada cały szereg niezwykle wartościowych składników:
• zawiera niezwykle dużo antyoksydantów (przeciwutleniaczy) chroniących organizm przez wolnymi rodnikami – ma ich dwa razy więcej niż czerwone wino i trzy razy więcej niż zielona herbata,
• jest najbogatszym źródłem magnezu, który łagodzi skutki stresu i działa przeciwdepresyjnie,
• zawiera żelazo, chrom, cynk i potas,
• zawiera tryptofan wpływający na powstanie serotoniny, która poprawia nastrój,
• zawiera fenyloetyloaminę wpływającą na polepszenie koncentracji i będącą naturalnym afrodyzjakiem,
• zawiera witaminy: B1, B2, B3, B5, B9, C, E.
Wartość odżywcza surowego kakao
[w 100g produktu]:
– białko 19,8 g
– węglowodany 10,8 g
– tłuszcz 24,5 g
– błonnik 32,7 g
– wartość kaloryczna 1433 kJ / 342 kcal.
Dla kogo surowe kakao?
• Surowe kakao to nie tylko zdrowy, ale także pyszny dodatek do deserów, szejków i smoothies, a także wszelkiego rodzaju koktajli odchudzających. O ile czekolada tuczy, o tyle surowe kakao może wspierać utratę wagi, dzięki zawartości tryptofanu, który zwiększa poziom serotoniny, a tym samym poczucie szczęścia i odczucie sytości.
• Polecane jest osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi i nadciśnieniem tętniczym oraz słabym krążeniem,
• Dla palaczy oraz wszystkich, którzy pragną ochronić się przed zgubnym wpływem chorób wywołanych przez wolne rodniki,
• Dla wszystkich, którzy pragną w sposób naturalny polepszyć pamięć i koncentrację uwagi,
• Dla osób chcących poprawić swój nastrój i walczących z depresją (teobromina zawarta w kakao poprawia komfort psychiczny i zapewnia uczucie odprężenia).
Autor: Planeta Zdrowie (MSK)