Triphala czyli inaczej mówiąc „trzy owoce” to tradycyjna mieszanka ajurwedyjska składająca się z kombinacji trzech owoców rosnących w Indiach: Amalaki, Bibhitaki i Haritaki. Elementy składowe tej mieszanki posiadają według medycyny ajurwedyjskiej wiele leczniczych właściwości:
Amalaki – znane w Polsce jako Liściokwiat garbnikowy (Phyllanthus emblicaposiada) wywierają chłodzący efekt na doszę Pita[1], wspierając jednocześnie wątrobę i system immunologiczny. Zawiera duże ilości witaminy C oraz antyoksydantów, flawonoidów i karotenów.
Bibhitaki – inaczej Migdałecznik (Terminalia bellirica) jest szczególnie dobre dla doszy Kapha, wspierając system oddechowy oraz równoważąc doszę Kapha.
Haritaki – inaczej Migdałecznik chebułowiec (Terminalia chebula) posiada naturę rozgrzewającą, pomaga usunąć toksyny i utrzymać wagę, dobre dla wszystkich dosz, a zwłaszcza dla doszy Vata.
Zalety Triphali
Triphala pomaga uregulować pracę całego organizmu, zwłaszcza systemu trawiennego. Najważniejsze korzyści ze stosowania triphali obejmują:
- łagodny tonik dla jelit – pomaga w trawieniu i wspiera prawidłową perystaltykę jelit (łagodne działanie przeczyszczające),
- powoduje odnowę nabłonka przewodu trawiennego (pomocne przy wrzodach),
- pomaga przy zgadze, wzdęciach, niestrawności, IBS,
- pomaga obniżyć wagę ciała poprzez wspieranie trawienia i absorpcji składników odżywczych,
- łagodnie oczyszcza i detoksykuje organizm,
- odżywia organizm na poziomie tkankowym,
- chroni wątrobę,
- obniża ciśnienie krwi,
- przeciwdziała starzeniu się organizmu.
Dla kogo Triphala?
Triphala to doskonale remedium dla wszystkich zmagających się z problemami jelitowymi i trawiennymi, pomaga bowiem zregenerować i usprawnić cały układ pokarmowy. Warto też rozważyć zastosowanie triphali, gdy chcemy w łagodny sposób oczyścić organizm z toksyn oraz wspomóc pracę wątroby i serca.
Jak stosować?
Na rynku znaleźć możemy zarówno triphalę w postaci proszku, który możemy zaparzać jak herbatę, jak również w postaci płynu lub tabletek. Aby przygotować herbatkę z triphali, należy rozpuścić ½ łyżeczki proszku w filiżance gorącej wody, następnie poczekać aż ostygnie i wypić.
Źródło: http://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/herbs/triphala/
inne źródła internetowe
[1] Według ajurwedy istnieją trzy dosze – czyli typy ciała – Vata, Pita i Kapha