Triphala – pomoc dla układu trawiennego

Triphala czyli inaczej mówiąc „trzy owoce” to tradycyjna mieszanka ajurwedyjska składająca się z kombinacji trzech owoców rosnących w Indiach: Amalaki, Bibhitaki i Haritaki. Elementy składowe tej mieszanki posiadają według medycyny ajurwedyjskiej wiele leczniczych właściwości:

Triphala-FruitsPlanetaZdrowie

Amalaki – znane w Polsce jako Liściokwiat garbnikowy (Phyllanthus emblicaposiada) wywierają chłodzący efekt na doszę Pita[1], wspierając jednocześnie wątrobę i system immunologiczny. Zawiera duże ilości witaminy C oraz antyoksydantów, flawonoidów i karotenów.

amalaki-PlanetaZdrowieBibhitaki – inaczej Migdałecznik (Terminalia bellirica) jest szczególnie dobre dla doszy Kapha, wspierając system oddechowy oraz równoważąc doszę Kapha.

Bibhitaki1_PlanetaZdrowieHaritaki – inaczej Migdałecznik chebułowiec (Terminalia chebula) posiada naturę rozgrzewającą, pomaga usunąć toksyny i utrzymać wagę, dobre dla wszystkich dosz, a zwłaszcza dla doszy Vata.Karitaki_Haritaki_PlanetaZdrowie

Zalety Triphali

Triphala pomaga uregulować pracę całego organizmu, zwłaszcza systemu trawiennego.  Najważniejsze korzyści ze stosowania triphali obejmują:

  • łagodny tonik dla jelit – pomaga w trawieniu i wspiera prawidłową perystaltykę jelit (łagodne działanie przeczyszczające),
  • powoduje odnowę nabłonka przewodu trawiennego (pomocne przy wrzodach),
  • pomaga przy zgadze, wzdęciach, niestrawności, IBS,
  • pomaga obniżyć wagę ciała poprzez wspieranie trawienia i absorpcji składników odżywczych,
  • łagodnie oczyszcza i detoksykuje organizm,
  • odżywia organizm na poziomie tkankowym,
  • chroni wątrobę,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • przeciwdziała starzeniu się organizmu.

 

Dla kogo Triphala?

Triphala to doskonale remedium dla wszystkich zmagających się z problemami jelitowymi i trawiennymi, pomaga bowiem zregenerować i usprawnić cały układ pokarmowy. Warto też rozważyć zastosowanie triphali, gdy chcemy w łagodny sposób oczyścić organizm z toksyn oraz wspomóc pracę wątroby i serca.

Thriphla2-PlanetaZdrowieJak stosować?

Na rynku znaleźć możemy zarówno triphalę w postaci proszku, który możemy zaparzać jak herbatę, jak również w postaci płynu lub tabletek. Aby przygotować herbatkę z triphali, należy rozpuścić ½ łyżeczki proszku w filiżance gorącej wody, następnie poczekać aż ostygnie i wypić.

Autor: Planeta Zdrowie (MSK)

Źródło: http://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/herbs/triphala/
inne źródła internetowe

[1] Według ajurwedy istnieją trzy dosze – czyli typy ciała – Vata, Pita i Kapha

Write a comment