Jagody palmy brazylijskiej, czyli co warto wiedzieć o jagodach Acai?

acai-berry-palm-2-PlanetaZdrowieJagody Acai (Euterpe oleracea) zwane także jagodami palmy brazylijskiej pochodzą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Posiadają szereg prozdrowotnych właściwości, które zostały odkryte przez plemiona amazońskie, które stosują je m.in. przy biegunce, zwłaszcza na tle pasożytniczym oraz krwotokach czy wrzodach.

Te drobne jagody, wyglądem przypominające borówkę amerykańską, a w smaku zbliżone do jagody, to niezwykle  bogate źródło antyoksydantów (zawierają ich więcej niż czerwone winogrona, które uchodzą za najlepsze ich źródło), a także wielu witamin i minerałów.

Unikalne wartości odżywcze jagód Acai są następujące:

•    zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, w tym resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy,
•    zawierają polifenole, takie jak np. kwas elagowy,
•    zawierają kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy oraz linolowy,
•    błonnik,
•    witaminy A i C,
•    wapń.

Stres oksydacyjny i inne zastosowania

Jagody Acai zwiększają zdolności organizmu radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym wywołanym wolnymi rodnikami, co samo w sobie stanowi ogromną zaletę, pomagając w opóźnieniu procesów starzenia się. Jednak to nie jedyna korzyść płynąca ze wprowadzenia do diety tych niepozornych jagódek. Ich spożywanie może pomóc w takich problemach zdrowotnych, jak:

•    problemy z sercem i układem krążenia – obecność antocyjanów w jagodach Acai może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, natomiast zawartość steroli ma działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy dzięki temu, że zapobiega zakrzepicy, poprawia krążenie krwi i uelastycznia naczynia krwionośne;
•    może pomóc w utracie wagi, a także utrzymaniu jej na właściwym poziomie;
•    wspiera zdrowie skóry – kosmetyki z zawartością olejku Acai są cenione ze względu na swoje antyoksydacyjne właściwości. Jedzenie jagód wywiera podobny efekt, pomagając uzyskać piękną i rozświetloną cerę;
•    pomaga oczyścić organizm z toksyn dzięki swoim właściwościom detoksykacyjnym;
•    wspiera trakt pokarmowy dzięki zawartości błonnika;
•    wspiera system odpornościowy – jagody Acai będąc bogate w kwas elagowy i witaminę C działają supresyjnie na komórki nowotworowe. Badania wykazały, że fitoskładniki zawarte w jagodach Acai mogą zahamować proces tworzenia komórek nowotworowych na poziomie molekularnym, niszcząc je, zanim komórki te zdążą się podzielić. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić ich potencjalne właściwości zapobiegania nowotworom;
•    obniżony poziom energii – ze względu na swoje dotychczas wspomniane właściwości jagód Acai mogą także pomoc zwiększyć poziom energii i wytrzymałości, by lepiej radzić sobie ze zmęczeniem i wyczerpaniem.

acai_barry-jagody-PlanetaZdrowieDla kogo jagody Acai?

Osoby żyjące w dużych miastach, narażone na stres i zanieczyszczenia środowiska mogą z całą pewnością skorzystać z włączenia do diety jagód Acai ze względu na ich antyoksydacyjne właściwości. Polecane są osobom dbającym o wagę czy odchudzającym się, a także w profilaktyce chorób serca oraz przy detoksykacji organizmu.  Obiecujące wydają się także badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi jagód Acai.

Jak stosować jagody Acai?

Jagody Acai w postaci sproszkowanej to świetny dodatek do rożnego rodzaju szejków, smoothie czy koktajli owocowych  lub warzywnych.  Na rynku dostępne są także gotowe soki i puree z Acai.

Autor: Planeta Zdrowie (MSK)

Źródła:
•    http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/benefits-of-acai/
•    inne źródła internetowe

Write a comment