Maca to niezwykle wartościowa superżywność, o której cennych właściwościach pisaliśmy w osobnym artykule. Może być z powodzeniem wykorzystywana w przepisach na smoothie czy deserach, w których szczególnie dobrze komponuje się z kakao oraz produktami z kokosa. Wypróbujcie zwłaszcza nasz przepis na lody bananowe z dodatkiem proszku Maca – idealną propozycję na letnie dziecięce przyjęcie!
Maca z powodzeniem zastąpi też kawę, gdyż wspaniale dodaje energii bez negatywnych skutków ubocznych i bez obciążania nadnerczy, jak to ma miejsce w przypadku kofeiny. Dlatego też poniżej prezentujemy przepisy na odżywcze i energetyzujące napoje i desery, które zapewnią stały poziom energii, a do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu, co jest ważne zwłaszcza latem, gdy nie chce nam się godzinami przebywać w kuchni. Smacznego!
Zielone smoothie z proszkiem Maca
Składniki:
1 garść dowolnej zieleniny
½ – 1 filiżanka wody kokosowej
1 dojrzały banan
1 dojrzałe kiwi
2-3 łyżeczki proszku Maca
1 łyżka masła kokosowego
1 łyżka surowego miodu lub nektaru z agawy
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz miodu zblendować na gładką masę.
2. Dodać miód i dobrze wymieszać
3. Od razu podawać.
Źródło: https://www.themacateam.com/maca-recipes
Smoothie jagodowe z Macą
Składniki (2 porcje):
1 filiżanka borówek amerykańskich
1-2 łyżeczki proszku Maca
2 łyżeczki surowego Kakao
2 filiżanki mleka kokosowego
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Zblenduj wszystkie składniki w blenderze.
2. Smoothie jest gotowe do wypicia.
Źródło: http://www.grassfedgirl.com/benefits-of-maca-and-hormone-balancing-smoothie/
Smoothie Ananas&Maca
Składniki (2 porcje):
2 dojrzałe banany, obrane, pokrojone i mrożone
2 filiżanki pokrojonego świeżego ananasa
1 filiżanka wody kokosowej
1- 2 łyżeczki proszku Maca
1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze aż do całkowitego połączenia składników.
Źródło: http://www.feastie.com/recipe/blissful-basil/pineapple-maca-bliss-smoothie
Trufle z Macą
Składniki (na około 20 trufli):
½ filiżanki proszku Maca
½ filiżanki surowego Kakao lub karobu
odrobina soli himalajskiej
1 filiżanka masła kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
odrobina wanilii
1-2 łyżki surowego miodu
1 łyżeczka cynamonu
odrobina pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Masło kokosowe zmiksować razem z miodem, Macą, wanilią, solą i kakao.
2. Dodać olej kokosowy i dobrze wymieszać .
3. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody.
4. Formować niewielkie kulki i obtaczać w cynamonie i kakao.
5. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
6. Można przechowywać w lodowce przez kilka tygodni.
Źródło: http://www.maryvancenc.com/maca-truffle/
Energetyczne kulki czekoladowo-orzechowe z Macą
Składniki (na około 20 kulek):
¾ filiżanki orzechów włoskich
½ filiżanki nasion konopi
6-8 daktyli
odrobina soli himalajskiej
¼ filiżanki Kakao w proszku
3 łyżki proszku Maca
Przygotowanie:
1. W blenderze zmielić orzechy, nasiona konopi i sól.
2. Dodać daktyle, kakao, Macę i zmiksować na jednolitą masę.
3. Uformować 18- 20 kulek.
4. Włożyć do lodówki. Można przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Źródło: http://www.feastie.com/recipe/choosing-raw/chocolate-walnut-and-maca-energy-bites
Bananowo-czekoladowe „lody” z Macą
Składniki (4 porcje):
2 banany przekrojone na pół
4 patyczki do lodów
ok. 100 g ciemnej czekolady
2 łyżeczki proszku Maca
Do dekoracji (do wyboru):
kawałki orzechów, płatki kokosowe, wiórki koksowe, rodzynki, itp.
Przygotowanie:
1. Włóż patyczek do każdej połówki banana na około 2- 3 centymetry.
2. Włóż je do zamrażarki na około 45 minut.
3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy się całkowicie rozpuści, dodaj Macę i dobrze wymieszaj.
4. Zanurz banany w rozpuszczonej czekoladzie.
5. Udekoruj kawałkami orzechów, płatkami kokosowymi czy rodzynkami
6. Ułóż na pergaminie czy talerzyku i umieść w zamrażarce na 1- 2 minuty, aż czekolada stwardnieje.
7. Idealny przepis na dziecięce przyjęcie urodzinowe!
Źródło: http://www.feastie.com/recipe/nosh-my-way/frozen-chocolate-maca-banana-pops
Czekolada z Macą i Spiruliną
Składniki (12 kawałków):
50 g kakao w proszku
2 łyżki proszku Maca
¼ lub ½ łyżeczki Spiruliny w proszku
6 pokrojonych daktyli
30 g oleju kokosowego
1 łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Umieścić wszystkie suche składniki w blenderze i zmiksować na jednolitą masę.
2. Rozpuścić olej kokosowy w kąpieli wodnej
3. Dodaj do proszków olej oraz syrop klonowy. Dobrze wymieszać.
4. Natłuścić niewielką blachę do pieczenia olejem kokosowym i wyłożyć masę.
5. Przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 15 minut, a następnie pokroić na kawałki.
6. Można przechowywać w lodowce co najmniej przez tydzień.
Źródło: http://www.feastie.com/recipe/tofu-diaries/raw-spirulina-chocolate-win-indigo-herbs-superfood-bundle
Pyszny energetyzujący napój „Kakao &Maca”
Składniki (na 1 lub 2 małe porcje):
ok. 2 szklanki gorącej wody
¼ filiżanki orzechów nerkowca
1 łyżeczka kakao w proszku
1 łyżeczka proszku Maca
1/8 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka oleju kokosowego
miód do smaku
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze do całkowitego połączenia składników.
2. Natychmiast podawaj. Może zastąpić kawę.
Źródło: http://www.feastie.com/recipe/sonnets-kitchen/maca-mocha
Autor : Planeta Zdrowie (MSK)